Picture
Μέχρι που δικαιούται να φτάσει ο καλλιτέχνης για χάρη της Τέχνης

Στην συγκεκριμένη ερώτηση την συναντάμε συχνά όταν πρόκειται για τέχνη. Συνήθως σε περιπτώσεις όπου καλλιτέχνες έφταναν στα σωματικά τους όρια ή ακόμη και ρίσκαραν την ίδια τους την ζωή για χάρη της τέχνης τους. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας καλλιτέχνης προσβάλει το θεμελιώδες και αυτονόητο δικαίωμα των ανθρώπων, αυτό των ιδιωτικών προσωπικών στιγμών; Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκη η τέχνη μοιάζει να είναι υπεράνω όλων.

Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τον φωτογράφο Arne Svenson, κάτοικο της Νέας Υόρκης ο οποίος παρουσίασε τον Μάιο μια σειρά από φωτογραφίες με τον τίτλο Neighbors, (Γείτονες). Η συγκεκριμένη σειρά από φωτογραφίες απεικονίζει γείτονες του, άτομα που μένουν στην απέναντι πολυκατοικία, χωρίς όμως να τους ενημερώσει ή να ζητήσει την άδεια τους. Ο φωτογράφος χρησιμοποιώντας ένα φακό 500 mm φωτογράφιζε τους γείτονες ενόσω αυτοί ζούσαν αμέριμνα την καθημερινότητα τους μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Στην συνέχεια εξέθεσε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες σε γκαλερί της περιοχής χωρίς να πάρει έγκριση ή άδεια από τα συγκεκριμένα άτομα.

Το αποτέλεσμα ήταν μια  μήνυση από ορισμένους γείτονες οι οποίοι αναγνώρισαν στις φωτογραφίες το πρόσωπο των παιδιών τους. Ο καλλιτέχνης απέσυρε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του και από την σελίδα κοινωνικής δικτύωσης face book, παρόλο που αθωώθηκε πρόσφατα από το δικαστήριο στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Όσο παράλογο και αν ακούγεται κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Svenson μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό γιατί αθωώθηκε. Δεν πρόκειται για φωτογραφίες που να περιέχουν οποιοδήποτε είδος ερωτικού περιεχομένου ή γυμνό. Η ταυτότητα των γειτόνων του, οι οποίοι απεικονίζονται με ένα μαλακό, ζωγραφικό σχεδόν αποτέλεσμα, χάνεται, και η επιλογή του κάδρου/πλάνου αφήνει επίσης μια αίσθηση μυστηρίου. Ο καλλιτέχνης κατορθώνει να συλλάβει στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης που περνούν απαρατήρητές. Οι πρωταγωνιστές των έργων του ευάλωτοι μέσα στην άγνοια τους, εκφράζονται ελεύθερα και απερίσκεπτα. Οι εικόνες του είναι αδιαμφισβήτητα  ειλικρινείς, καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της ζωής με μια λεπτή θεατρικότητα συνάμα η οποία φυσικά προέρχεται από τις καλλιτεχνικές επιλογές του φωτογράφου. Σίγουρα η ηδονοβλεπτική τάση υπάρχει σε μικρό η μεγάλο βαθμό μέσα σε όλους μας. Πιθανώς να πηγάζει από μια βαθιά ανάγκη να νιώσουμε την σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, να βρούμε τις ομοιότητες μαζί τους και να νιώσουμε οικειότητα. Οποιαδήποτε όμως μονόπλευρη η εξαναγκαστική οικειότητα είναι τουλάχιστο εγωιστική. Έτσι και οι εικόνες του Svenson παρόλο το εικαστικό τους αλλά και κοινωνικό-ανθρωπολογικό τους ενδιαφέρον δημιουργούν μια αναστάτωση στον θεατή. Μια ανησυχία που προέρχεται κυρίως από την σκέψη, μήπως κάποιος με φωτογραφίζει αυτή την στιγμή. Δικαιούται κάποιος στο όνομα της τέχνης και της ελευθερίας της έκφρασης να μας κατασκοπεύει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι; Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, άλλωστε για το όνομα της όποιας ελευθερίας έχουν γίνει και γίνονται ακόμα πολλά.



 
Picture
Η τέχνη είναι παντού στην Αγγλία

Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ με τίτλο «Art Everywhere» ξεκίνησε την Δευτέρα 12 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 25 Αυγούστου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη στο είδος της «έκθεση» έργων τέχνης στον κόσμο καθώς αντίγραφα από αριστουργήματα Βρετανών καλλιτεχνών που ανήκουν στις δημόσιες κρατικές συλλογές θα διακοσμούν διαφορετικά σημεία της χώρας. Συνολικά 22000 γιγαντο-αφίσες, αφίσες σε στάσεις λεωφορείου και μετρό,

γιγαντο-οθόνες καθώς και 2000 λεωφορεία και 1000 ταξί θα φιλοξενούν εικόνες από τα αριστουργήματα για όλη την διάρκεια των 2 βδομάδων. Υπολογίζεται ότι το 90% του βρετανικού πληθυσμού θα αντικρίσει ένα από τα έργα τέχνης, συμμετέχοντας έτσι στο πρότζεκτ μέσα σε αυτό το διάστημα. Τα πενήντα –επτά έργα επιλέχθηκαν με ψηφοφορία από το κοινό μέσα από την σελίδα του πρότζεκτ στο facebook, από συγκεκριμένη λίστα έργων για τα οποία εξασφαλίστηκαν δικαιώματα. Είναι ένας ιδιαίτερα δημοκρατικός τρόπος να διαμορφωθεί η τελική λίστα συμμετοχών καθώς το κοινό επιλέγει αυτό που θέλει να δει. Έτσι και ο ρόλος του κοινού σε σχέση με την τέχνη μεταβάλλεται καθώς μεταμορφώνεται από αμέτοχος θεατής σε ενεργός. Ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής αντικατοπτρίζει την γενικότερη προσπάθεια και στόχο του πρότζεκτ που είναι να φέρει την τέχνη κοντά στο κοινό.





Η ιδέα πίσω από την έκθεση είναι να δώσει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να θαυμάσει έργα τέχνης μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας του. Γίνεται μία προσπάθεια να γίνει ποιο εύκολη η πρόσβαση στα έργα αλλά και στις πληροφορίες σχετικά με αυτά δίδοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να τα γνωρίσει. Οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει σχετική εφαρμογή για τα κινητά την οποία χρησιμοποιούν οι χρήστες για να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με το συγκεκριμένο έργο που αντικρίζουν απλά φωτογραφίζοντας το. Ακόμα σε συνεργασία με την βρετανική εφημερίδα Guardian διοργανώνεται και ένα κυνήγι θησαυρού στο οποίο οι θεατές καλούνται να φωτογραφίσουν όσα περισσότερα έργα μπορούν να εντοπίσουν.



Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να αμφισβητήσουν την ουσία αυτής της προσπάθειας. Με την πεποίθηση ότι αν ο θεατής δεν το επιθυμεί και δεν το επιδιώξει δεν θα έχει μια ουσιώδη αλληλεπίδραση με τα έργα τέχνης απλά και μόνο επειδή βρέθηκαν στο οπτικό του πεδίο. Αυτό που πρέπει όμως να κατανοήσουμε είναι ότι αν δεν υπάρχει η απαραίτητη παιδεία σε ένα λαό δεν θα υπάρξει και το απαραίτητο ενδιαφέρον. Αν δεν υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα μπορεί να μην δημιουργηθούν ποτέ οι προοπτικές να καλλιεργήσει κάποιος την αγάπη του για την τέχνη. Ουσιαστικά αν κάποιος δεν δοκιμάσει μπορεί να μην ανακαλύψει ποτέ ότι απολαμβάνει να περιεργάζεται, να βλέπει, να αναλύει έργα τέχνης. Στην Κύπρο του σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε μια τέτοιας μορφής πολιτιστική πολιτική. Ας παραδειγματιστούμε και ας ελπίζουμε.



 
Picture
Summer Saloon Show στην Is Not Gallery

Ο πολυχώρος Is Not Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τον τίτλο Summer Saloon Show η οποία έχει διάρκεια από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2013.

Η έκθεση αυτή είναι επιτυχημένη στον σκοπό της καθώς παρουσιάζει και υλοποιεί αυτό που υπόσχεται, μια απλή ομαδική έκθεση. Χωρίς περιττά λόγια και χωρίς καμιά προσπάθεια να μας πείσει ότι εννοεί κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Η έκθεση εντάσσεται στο γενικότερο καλοκαιρινό πνεύμα και διάθεση. Τόσο η έκθεση όσο και τα έργα που παρουσιάζονται έχουν σαν κυρίαρχο στοιχείο το αισθητικό αποτέλεσμα Δεν πρόκειται για μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται εννοιολογικά έργα ή που στόχο έχει να γεννήσει στο μυαλό του θεατή βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα, νοήματα ή ιδέες. Η έκθεση αυτή στόχο έχει να γεννήσει μέσα στον θεατή μια ευχάριστη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν σαν ένα μεγάλο πάρτι με μουσική και ποτό. Δημιουργώντας έτσι μια γενικότερη διάθεση για διασκέδαση  πέρα από τα καθιερωμένα όρια της έκθεσης. Η έκθεση Summer Saloon Show πέρα όμως από το καλοκαιρινό πνεύμα και διάθεση αντικατοπτρίζει επίσης και την πορεία και το ύφος της γκαλερί γενικότερα. Τα έργα που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την έκθεση ανήκουν σε καλλιτέχνες που έχουν παρουσιαστεί στην γκαλερί και στο παρελθόν σε ομαδικές ή σε ατομικές εκθέσεις. Τα έργα είναι όλα δισδιάστατα και αυτό είναι το μόνο κοινό στοιχείο μεταξύ τούς, καθώς μέσα από αυτή την έκθεση παρουσιάζεται μια πολύ μεγάλη ποικιλομορφία από διαφορετικά έργα και τεχνικές. Υπάρχουν καλλιτέχνες που παρουσιάζουν πολλά έργα και καλλιτέχνες που παρουσιάζουν μόνο ένα κομμάτι. Παρόλες όμως τις τόσες διαφορές σε μεγέθη, στυλ, γραμμές και τεχνικές η έκθεση κατορθώνει να λειτουργήσει σαν μια ενότητα, αποδεικνύοντας ότι η αισθητική και η καλαισθησία όταν συνυπάρχουν, άσχετα από την μορφή, δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα.  Οι δυσκολίες στο να παρουσιαστούν ταυτόχρονα τόσες διαφορετικές δουλειές φυσικά είναι υπαρκτές όμως τόσο ο χώρος της γκαλερί όσο και ο τρόπος που έχει γίνει η τοποθέτηση των έργων δίνει την δυνατότητα σε όλα τα έργα να λειτουργήσουν αρμονικά μέσα στον χώρο χωρίς ένα έργο να υπερισχύει κάποιου άλλου. 


    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn