Picture
DIY Cyprus στην  IsNot Gallery

Ο πολυχώρος IsNot Gallery παρουσιάζει την έκθεση DIY Cyprus μέχρι και τις 22 Ιουνίου 2013. Η έκθεσης διοργανώθηκε από τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή της γκαλερί, Άντρο Ευσταθίου και ξεκίνησε σαν μια ανοικτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα σχετικά με την κρίση στην Κύπρο.

Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόσκληση / πρόκληση από την γκαλερί, σαν ιδέα και πράξη είναι ίσως πιο σημαντική ακόμα και από την ίδια την έκθεση. Έχοντας δημιουργηθεί και δημοσιοποιηθεί σαν ιδέα μερικές μόνο μέρες μετά το μεγάλο ξέσπασμα του κουρέματος πιστεύω ότι λειτούργησε θετικά προς πολλούς καλλιτέχνες δίνοντας τους έναυσμα και στόχο να δημιουργήσουν. Σε μια περίοδο όπου επικρατούσε ένα γενικότερο μούδιασμα και μια υποτονική διάθεση στην κοινωνία, το γεγονός ότι υπήρξε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η κρίση σαν έναυσμα προς την δημιουργικότητα φάνηκε να δίνει μια πιο θετική χροιά στην όλη κατάσταση.



Κοιτώντας την έκθεση σαν γενικό σύνολο μοιάζει ξεκάθαρο ότι ορισμένα έργα έχουν δημιουργηθεί για την έκθεση ενώ άλλα προϋπήρχαν της έκθεσης και απλά θεωρήθηκε ότι ταίριαζαν με το θέμα της έκθεσης. Γι’αυτό πιστεύω και πολλά έργα έχουν πιο άμεσες αναφορές προς την κρίση και την κατάσταση στην Κύπρο γενικότερα ενώ άλλα διαβάζονται και μπορούν να ερμηνευτούν από τον θεατή με αυτό τον τρόπο ακριβώς επειδή βρίσκονται σε αυτή την έκθεση. Αν εκτίθονταν στα πλαίσια μιας άλλης έκθεσης τότε η ερμηνεία που θα τους δινόταν θα ήταν πολύ διαφορετική. Όπως ήταν ίσως αναμενόμενο το έργο που είχε την περισσότερη συνάφεια με την έκθεση είναι το έργο του ίδιου του Άντρου Ευσταθίου: ένα ξε-ξεπουπουλιασμένο παγώνι πάνω σε ένα βάθρο / κολώνα. Πρόκειται για ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην κατάντια της Κυπριακής κοινωνίας όπου η επίδειξη ήταν πιο σημαντική από την ουσία και τώρα πια έχουμε απομείνει με τα φτερά στο χέρι, να θυμόμαστε περασμένα μεγαλεία. Αυτό ήταν και το γενικότερο νόημα της όλης έκθεσης. Στα ίδια ιδεολογικά πλαίσια μοιάζει να κινείται και το έργο του, Rock the Dog. Ένα σχέδιο γκράφιτι πάνω σε ένα ξύλινο πανέλο μεταφοράς, που δείχνει μια γυναίκα σε ρετρό στυλ να τσιρίζει με τον τίτλο «it’s only money λαβ» (είναι μόνο λεφτά αγάπη). Ακόμα ένα έργο που μοιάζει να ειρωνεύεται την παλιά Κυπριακή κοινωνία και την επικέντρωση στον χρήμα. Αντίθετα έργα πιο οικουμενικά που δεν δημιουργήθηκαν για την συγκεκριμένη έκθεση και στο οποίο θα μπορούσε να δοθούν διαφορετικές ερμηνείες πέρα από τα όρια της DIY Cyprus είναι τα δύο γλυπτά του Άγγελου Μακρίδη. Ένα επι-δαπέδιο γλυπτό και μια επι-τοίχεια κατασκευή. Το γλυπτό στο πάτωμα, θυμίζει ταφόπλακα ενώ το επιτοίχειο ένα τόξο που στοχεύει ψηλά. Το ένα σηματοδοτεί ένα τέλος, το άλλο μια αρχή. Μαζί μεταφέρουν άμεσα το μήνυμα της εποχής μας. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι τα παλιά πέρασαν, όσο ωραία/άσχημα, καλά/κακά και αν ήταν, τόσο ποιο γρήγορα θα αντιληφθούμε ότι ήρθε ο καιρός να προχωρήσουμε, σημαδεύοντας μπροστά με ξεκάθαρους στόχους.



 
Picture
Το μανιφέστο μιας γυναίκας στον κόσμο, Μαρίνα Ολύμπιος

Είναι πάντα απολαυστικό να επισκέπτεται κανείς τις εκθέσεις της Μαρίνας Ολυμπίου Λυκούργου καθώς ο θεατής έχει την αίσθηση ότι γίνεται μάρτυρας πολύ προσωπικών σκέψεων και ερευνών της εικαστικού. Το έργο, η δημιουργός/καλλιτέχνης και ο άνθρωπος μοιάζουν βαθιά συνυφασμένα καθώς μέσα από τα έργα της αντικατοπτρίζονται σαν ένα ενιαίο σύνολο. Η τέχνη είναι η ζωή της ενώ κάθε κομμάτι της ζωής της μπορεί να αποτελέσει μέρος της τέχνης της. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο δεν συναντά κανείς πάντα στους καλλιτέχνες ή τουλάχιστο δεν είναι πάντοτε τόσο καθαρό και ειλικρινές.

Η έκθεση «Το μανιφέστο μιας γυναίκας στον κόσμο» εγκαινιάστηκε στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστήμιου Λευκωσίας την Τρίτη 28 Μαΐου και παρέμεινε ανοικτή μέχρι την Πέμπτη 30 Μαΐου. Διοργανώθηκε με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρουσιάστηκε η ομώνυμη έκδοση και ταινία της εικαστικού. Δυστυχώς πέρα από την βραδιά  των εγκαινίων τις υπόλοιπες μέρες τα δύο αυτά μέρη της έκθεσης δεν ήταν διαθέσιμα στον χώρο, συνεπώς δεν μπορώ να μιλήσω για αυτά παρά μόνο για τις φωτογραφίες. Παρόλο που πιστεύω ότι έχω χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του συνόλου, εντούτοις βρίσκω ότι ακόμα και από μόνη της η παρουσίαση των φωτογραφιών ήταν μαγευτική και αυτόνομη.

Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες της από διάφορα μέρη του κόσμου από την Κύπρο, το Περού, τη Βολιβία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Ινδονησία. Όπως εξηγεί η ίδια παντού επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους της ίδιας εποχής(12ος αιώνας μΧ). Πληθυσμοί και πολιτισμοί που ενώ συνυπήρχαν την ίδια χρονική στιγμή στον ίδιο πλανήτη εντούτοις, δεν συναντήθηκαν ποτέ. Μια ιδέα  που μοιάζει να συνεπαίρνει την καλλιτέχνη. Στα έργα της δημιουργεί συνθέσεις από φωτογραφίες, από τα διάφορα μέρη, φαινομενικά ασύνδετες αλλά με κοινά αισθητικά στοιχειά. Η καλλιτέχνης ανακαλύπτει μέσα από στις διαφορετικές εικόνες το κοινό στοιχείο, τον συνδετικό κρίκο. Με αυτό τον τρόπο συνδέει αρχικά σε ένα επίπεδο αισθητικής και έπειτα βαθύτερα, τους διάφορους τόπους/πολιτισμούς. Δημιουργεί έτσι μικρές αυτόνομες ενότητες φωτογραφιών που σαν ένα ενιαίο σύνολο πια μεταφέρουν στον θεατή διάφορα συναισθήματα και σκέψεις. Είναι όμως η δική της οπτική που μέσα από τα έργα της χαρίζεται στον θεατή, καθώς η  καλλιτέχνης έχει το μοναδικό χάρισμα να βλέπει την ομορφιά μέσα σε κάθε τι που συναντά, είτε αυτό είναι ένα τοπίο είτε ένας αρχαιολογικός χώρος, ένα πέτρωμα, ένα φυτό, ένας άνθρωπος, ένα ζώο. Επιπλέον έχει την ικανότητα αυτή την ομορφιά να την μεταφέρει και να την μεταδίδει κάτι που εμείς δυστυχώς το θεωρούμε δεδομένο και προσπερνάμε. Μέσα από τα έργα της Μαρίνας Ολυμπίου  ανακαλύπτουμε και βλέπουνε ένα πανέμορφο πλανήτη. Ελπίζω η καλλιτέχνης να παρουσιάσει σύντομα την ενότητα αυτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μπορεί περισσότερος κόσμος να την απολαύσει.





 
Picture
The Playroom- Ελίνα Σοφοκλέους

Την ατομική έκθεση της Ελίνας Σοφοκλέους παρουσιάζει η γκαλερί Αργώ από τις 17 Μαΐου μέχρι και τις 7 Ιουνίου 2013. Πρόκειται για μια σειρά από άχρωμες μικρές κεραμικές φιγούρες τις οποίες η καλλιτέχνης συνδυάζει με διάφορα χρωματιστά αντικείμενα για να δημιουργήσει τα γλυπτά / κατασκευές της. Τα αντικείμενα σε ορισμένες περιπτώσεις τα φτιάχνει η ίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έτοιμα. Τα αντικείμενα αυτά σε σχέση με τις φιγούρες είναι πάντοτε πολύ πιο μεγάλα, υπερμεγέθη θα έλεγε κανείς. Έτσι οι φιγούρες μοιάζουν να παίζουν με τεραστίων διαστάσεων αντικείμενα / παιχνίδια, όπως σβούρες, σκάλες, ξύλινα αλογάκια, τύμπανα κτλ. Παρόλο που κοιτάζοντας τα αντικείμενα σαν μονάδες θα μπορούσαμε να τα αντιληφθούμε σαν διακοσμητικά εντούτοις σαν σύνολο, σαν έκθεση αποκτούν εικαστικό ενδιαφέρον. Όπως φανερώνει και ο τίτλος της έκθεσης η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα τεράστιο παιχνιδότοπο (playroom) . Οι φιγούρες όμως που βλέπουμε, παρόλο το μικρό τους μέγεθος και τις μικρές διαστάσεις σε σχέση με τα αντικείμενα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι παιδιά αλλά χοντρούληδες ενήλικες.

Ουσιαστικά μέσα από την έκθεση η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο, όπου τα πάντα μοιάζουν δυνατά. Μέσα σε αυτό τον κόσμο κυριαρχεί η ξεγνοιασιά και η χαρά του παιχνιδιού. Κανείς δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από την σημασία που έχει δώσει στην λεπτομέρεια της κάθε κατασκευής. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από την καθαρότητα των γραμμών, των σχημάτων και των χρωμάτων. Γίνεται προφανές ότι η ίδια έχει κατορθώσει να αφήσει την φαντασία της ελεύθερη χωρίς τους περιορισμούς του δυνατού ή του αδύνατου. Όπως φανερώνεται και μέσα από το σκεπτικό της έκθεσης το ίδιο προσπαθεί να κάνει και για τον θεατή. Η καλλιτέχνης μοιάζει  να μας προσκαλεί / προκαλεί να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια όπου όλοι και όλα ήταν δυνατά. Η Ελίνα Σοφοκλέους έχοντας αντιληφθεί ότι μέσα από την καθημερινότητα έχουμε χάσει την ικανότητα να αφηνόμαστε, ότι ακόμα και όταν παίζουμε με τα παιδιά μας το κάνουμε συχνά από καθήκον προσπαθεί να κάνει τους θεατές να ξαναβρούν τον χαμένο τους παιδικό εαυτό. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη αν το πετυχαίνει αυτό πλήρως. Σίγουρα ο θεατής που επισκέπτεται την έκθεση, μπορεί να χαμογελάσει και να χαρεί με αυτό που βλέπει. Μπορεί να νιώσει πιο αισιόδοξα με τα φωτεινά και πολύχρωμα αντικείμενα και τους ευφάνταστους τίτλους αλλά πιστεύω ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας η ανησυχία για το μέλλον, που δύσκολα μπορούμε να αφεθούμε στην παιδική ανεμελιά έστω και περιστασιακά.



    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn