Έκθεση Φωτογραφίας του Χάρη Κυπριανού

Την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Raw» θα παρουσιάσει ο κύπριος φωτογράφος Χάρης  Κυπριανού την Παρασκευή 04 Οκτωβρίου στον χώρο Black Celebration. Η έκθεση θα έχει διάρκεια από τις 4 μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία της έκθεσης ο εκδοτικός οίκος Bookworm Publication θα εκδώσει ομότιτλο βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει σε αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα.

Παρόλο που πρόκειται για την πρώτη του ατομική έκθεση, δείγματα της δουλειάς του Χάρη Κυπριανού έχουμε σίγουρα συναντήσει όλοι μας. Ο καλλιτέχνης παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έχει ασχοληθεί για χρόνια με την φωτογραφία και έχει εργαστεί για γνωστούς εκδοτικούς οίκους, ενώ η δουλειά του έχει φιλοξενηθεί σε γνωστά περιοδικά όπως Madame Figaro, Votre Beauté, Cosmopolitan, Elle, Paper Magazine, KCTV, Noise Magazine, Stimulus Respond, Ozon, 7th Man Magazine, Living etc, V-man, Module Dance, Time Out. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Χάρης Κυπριανού το 2008 απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για νεαρούς φωτογράφους από την Vogue Hellas με την οποία και συνεργάστηκε στην συνέχεια.

Παρόλο που ο Χάρης Κυπριανού εξειδικεύεται κυρίως στις φωτογραφίσεις μόδας η έκθεση που θα παρουσιαστεί δεν είναι μια αναδρομική παρουσίαση των φωτογραφίσεων μόδας αλλά μια παρουσίαση της προσωπικής του δουλειάς. Πρόκειται για δουλειά των τριών τελευταίων χρόνων από τον καιρό δηλαδή που επέστρεψε στο νησί μας και περιλαμβάνει πορτρέτα, γυμνά και νεκρές φύσεις. Στόχος του καλλιτέχνη όπως ο ίδιος τον εκφράζει στο σκεπτικό του είναι να απομακρυνθεί από την πιο εμπορική υφή των φωτογραφίσεων μόδας και να παρουσιάσει άτομα και αντικείμενα όπως είναι στην πραγματικότητα. Χωρίς να τα ωραιοποιεί ή να υποκύπτει στους κανόνες της ψεύτικης εικόνας που συχνά περιβάλει τον κόσμο της μόδας και των περιοδικών. Έτσι εξηγείται και ο τίτλος της έκθεσης «Raw» που στα ελληνικά μεταφράζεται σαν «Ωμός». Την ωμή πραγματικότητα, αυτή θέλει να μας παρουσιάσει ο Χάρης Κυπριανού.

Κοιτώντας την ευρύτερη δουλειά του Χάρη Κυπριανού αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο οι φωτογραφίσεις μόδας όσο και τα πορτρέτα, οι νεκρές φύσεις και τα γυμνά του έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Ο φωτογράφος έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει μια αλλόκοτη ομορφιά του αντικειμένου ή το προσώπου που φωτογραφίζει. Το αποτέλεσμα ενίοτε ξαφνιάζει τον θεατή καθώς του επιτρέπει να δει το αντικείμενο ή άτομο από μια οπτική μακριά από αυτή που έχει συνηθίσει. Η κοινή αυτή γραμμή στις φωτογραφίες του Χάρη Κυπριανού, παρόλο που πρόκειται για φωτογραφίες με διαφορετική θεματική και στόχους φανερώνει ένα ώριμο φωτογράφο κατασταλαγμένο στο στυλ που επιθυμεί να εκπροσωπεί. 
 
Picture
Ομαδική Έκθεση – Imbroglio- Τρόπος Σκέψης

Την ομαδική έκθεση «Imbroglio – Τρόπος Σκέψης» παρουσίασε δεκαμελής ομάδα από νέους καλλιτέχνες από τις 14 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι στο Καϊμακλή. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΆνναΜαρία Χαραλάμπους, Αντριάνα Λαγούδης, Έλενα Βασιλειάδου, Μαριλένα Κυριάκου, Μαρκέλλα Χατζηιωσήφ, Μικαέλλα Κάσινου, Νάταλη Κυνηγοπούλου, Σουζάνα Πετρή, Στέλιος Τζίβας και Φωτεινή Χριστοδούλου. Ενώ κατά την διάρκεια των εγκαινίων ακλούθησε παρεμβατική θεατρική δράση από την Μαριλένα Κυριάκου.

Ο τίτλος της έκθεσης περιέχει την ιταλική λέξη «Imbroglio» που μεταφράζεται στην κυριολεξία στο μπλέξιμο, την απάτη. Το πιο πάνω σε συνδυασμό με την φράση, Τρόπος Σκέψης, αλλά και με το συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης είναι αποκαλυπτικό σε σχέση με την θεματική της. Στην πραγματικότητα η έκθεση μοιάζει να βασίζεται στην ιδέα ότι η σκέψη είναι σαν ένα μπλεγμένο ιστό από συναισθήματα, εικόνες, μνήμες και διλλήματα όπου η μια σκέψη οδηγεί αδιάκοπα στην επόμενη. Ταυτόχρονα η εμπειρία είναι αυτή που γεννά τις σκέψεις στο μυαλό. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έχοντας κατά νου μια εμπειρία, που τους οδήγησε πρώτα στην σκέψη και τελικά στην πράξη να δημιουργήσουν τέχνη. Η έννοια της τέχνης σε σχέση με την σκέψη εξερευνάται σύμφωνα με τους συμμετέχοντες εικαστικούς τόσο σαν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας όσο και σαν διαδικασία μέσα από την οποία περνά ο θεατής όταν βρίσκεται μπροστά από ένα έργο τέχνης. Το έργο τέχνης στόχο έχει την συναισθηματική ταύτιση του θεατή  για να οδηγηθεί τελικά στην πνευματική ανάταση. 

Το σκεπτικό της έκθεσης μοιάζει ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο καθώς στόχο έχει να εξερευνήσει ιδέες και έννοιες αρκετά σύνθετες και περίπλοκες. Στην πραγματικότητα και σε αυτή την έκθεση, όπως και σε κάθε ομαδική έκθεση, υπάρχουν έργα περισσότερο και λιγότερο δυνατά. Το σημαντικό όμως σε αυτή την έκθεση είναι ότι πρόκειται καθαρά για μια πρωτοβουλία νέων εικαστικών. Τονίζω την λέξη νέοι καθώς πρόκειται για άτομα που έχουν τελειώσει πρόσφατα τις σπουδές τους ή που ακόμα σπουδάζουν. Έχοντας αυτό υπόψη πιστεύω ότι τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όχι μόνο επειδή δραστηριοποιήθηκαν και μόνοι οργάνωσαν αυτό το εικαστικό γεγονός αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα  που φανερώνει επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Ο χώρος των Μύλων Καϊμακλίου και η ιδιαιτερότητα του αξιοποιήθηκαν σωστά από τους εικαστικούς στο στήσιμο της έκθεσης. Στους χώρους της έκθεσης υπήρχαν φυλλάδια με τα βιογραφικά των καλλιτεχνών ενώ κάθε έργο τέχνης είχε δίπλα του και συνοδευτικό κείμενο, για τον θεατή που επιθυμούσε περαιτέρω εμβάθυνση. Ελπίζω να δούμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από νέους καλλιτέχνες , να δώσουν και λίγη ζωή στα νεκρά, λόγο κρίσης, εικαστικά δρώμενα του νησιού.


 
Picture
Νοητικό Αστικό Τοπίο

Την ατομική έκθεση του εικαστικού Πανίκου Τεμπριώτη  παρουσιάζει ο πολυχώρος Αποθήκες στην Λάρνακα από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

 Η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι τόσο μια έκθεση μοναδικών κατασκευών όσο η δημιουργία ενός ενιαίου έργου/ κατασκευή που υποδιαιρείται σε διάφορες άλλες κατασκευές/εγκαταστάσεις. Ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει τον χώρο της έκθεση χρησιμοποιώντας ξύλινα διαχωριστικά και δημιουργώντας ένα ολότελα διαφορετικό χώρο/πέρασμα για τον θεατή. Τα ξύλινα πάνελ από συμπιεσμένο ξύλο χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μικρούς διαχωρισμένους χώρους μέσα στους οποίους παρουσιάζονται τα έργα του, αποκομμένα σε μεγάλο βαθμό, το ένα από το άλλο. Τα ξύλινα αυτά διαχωριστικά λειτουργούν κάποτε σαν βάσεις πάνω στις οποίες παρουσιάζονται τα γλυπτά, κάποτε σαν τοίχος πάνω στα οποία στερεώνονται, και κάποτε απλά σαν φόντο. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης δεν αποτελεί έκπληξη για όσους έχουν ξαναδεί την δουλειά του Πανίκου Τεμπριώτη καθώς τα έργα του συχνά συνδυάζουν την ιδέα της γλυπτικής και της σκηνογραφίας. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι χαρακτηριστικά της δουλειάς του καλλιτέχνη. Σε αυτά βλέπουμε την εξέλιξη της προηγούμενης του δουλειάς που είχε παρουσιαστεί το 2010. Χρησιμοποιώντας fiber glass το οποίο συνδυάζει με έτοιμα/ευρεθέντα αντικείμενα μαζί με μπογιά και ξύλο δημιουργεί υβριδικά πλάσματα / αντικείμενα. Κοιτάζοντας τα έργα του Πανίκου Τεμπριώτη συχνά δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε αν πρόκειται για ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα πλάσματα. Ιδιαίτερα διότι στην συγκεκριμένη έκθεση ο καλλιτέχνης με ένα σουρεαλιστικό τρόπο  κατορθώνει να συνδυάσει σε ισάξιο βαθμό και τα δύο. Στις πλείστες περιπτώσεις μάλιστα βλέπουμε και τον συνδυασμό ενός τρίτου στοιχείου του άψυχου αντικειμένου που ενοποιείται με το υβριδικό πλάσμα. Τα έργα του Πανίκου Τεμπριώτη είναι κωμικά, σαρκαστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομακτικά για τον θεατή. Πέρα όμως από το αισθητικό αποτέλεσμα σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα που προσπαθεί να δώσει ο καλλιτέχνης με αυτή του την δουλειά. Κοιτώντας τόσο τον τίτλο της έκθεσης αλλά και την ίδια την έκθεση σαν σύνολο πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στο αστικό τοπίο. Απομονωμένος, περικυκλωμένος από πολλούς αλλά βαθιά μόνος καλείται να διαχειριστεί τις πολλαπλές εκφάνσεις του ψυχισμού του. Συχνά υπόδουλος ζωικών ενστίκτων και λάτρης υλικών αγαθών ψάχνει το νόημα της ύπαρξης του μέσα από μια σωρεία από δραστηριότητες και σκέψεις που συχνά το μόνο που κάνουν είναι να τον αποσπούν. 


 
Picture
Return – Δελτίο Τύπου

Το «Flying Away Art and Music Festival» σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Mix FM παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Return» την Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στον χώρο της Aigaia School of Art and Design.

Υπάρχουν σημεία, όπου το τέλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχή.

 Εξελισσόμαστε μέσα από την με την εσωτερική διαδικασία της έν-πνευσης που εισέρχεται με κάθε ανάσα που παίρνουμε, και η ζωή μας ανανεώνεται με κάθε ανάσα που εκπνέουμε.

Ακριβώς όπως η κάμπια ξαναγεννιέται σε μια όμορφη πεταλούδα καθώς εσωκλείεται σε ένα κουκούλι υφασμένα από τις ίδιες της δικές της ουσίες, με τον ίδιο τρόπο η δημιουργική διαδικασία είναι μια επιστροφή στην ουσία της ύπαρξής μας. Σχεδόν τελετουργικά, ο καλλιτέχνης στρέφεται πάντα προς τα μέσα, στην ουσία του δικού του άμορφου κόσμου και τον εξωτερικεύει δίνοντας μορφή σε ένα νέο έργου τέχνης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στο Παρών. Εφήμερο και στιγμιαίο για το κοινό νου, αλλά κυκλικό και ατέρμονο στο δημιουργικό μυαλό, το «Τώρα», συνεχώς ξαναγεννιέται σε ένα άλλο «Τώρα» που με τη σειρά του είναι αυτό που κρατά σταθερή την εμπειρία μας για την διαμόρφωση του μέλλοντός μας.

Ως εκ τούτου ένα έργο τέχνης γίνεται σύμβολο της αναγέννησης μέσω της επιστροφής, μια σχεδόν μυστικιστική διαδικασία η οποία μεταφορικά αντανακλά την διαδικασία της αρχέγονης κοσμογονία, δεδομένου ότι ο ίδιος ο καλλιτέχνης είναι ένα μικρός δημιουργός ενός μικροκοσμικού σύμπαντος,  του έργο τέχνης.

Κάθε νέο ξεκινήματα, όχι μόνο ένός έργου τέχνης, αλλά σε κάθε επίπεδο, είναι μια στιγμή της καθαρότητας, σύμβολο του κοσμικού big-bang, όπου όλες οι μορφές δημιουργήθηκαν μέσα από το συλλογικό πεδίο άμορφη ενέργεια. Τα νέα ξεκίνηματα είναι πάντα κυκλικά, το παλιό πρέπει να μεταμορφωθεί εξακολουθώντας να διατηρούν το πιο αγνό κομμάτι της ύπαρξής του. Ακριβώς όπως την κάμπια, όλοι περνούν από την εσωτερίκευση διαδικασία λίγο πριν το τέλος, προκειμένου να ξαναγεννηθούν σε υψηλότερο επίπεδο, αυτό της πεταλούδα, αυτό είναι η εξέλιξη.

 Η προσωπική μας εσωτερική εξέλιξη είναι αυτό που υποκινεί την αλλαγή σε μεγαλύτερη κλίμακα, του εξωτερικού κόσμου, δεδομένου ότι κάθε ένας από εμάς αποτελεί αναπόσπαστο μοναδική μονάδα ενός μεγάλου συνόλου.

Υπερβαίνοντας την γραμμικότητα του χρόνου, το χρονικό παρόν, η δημιουργικότητα πάντοτε κυκλική επιστρέφει.

Συμμετέχουν οι : Νικόλας Αντωνίου/ Αθηνά Αντωνιάδου / Πάνος Κράλεβιτς / Κατερίνα Μολέσκη / Άννα Λυτρίδου / Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου / Λευκή Σαββίδου / Κατερίνα Σταύρου / Άννα Τοκάρεβα / Μαρία Τρίλλιδου / Φίλιππος Βασιλειάδης.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα παρουσιαστεί ζωντανή οπτικοακουστική εκτέλεση ambient μουσικής από τους Chris & Terry και στη συνέχεια από τον Tony Cusack.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 04 Σεμπεμβρίου.

Ανοικτή καθημερινά 10.00-13.00 και 16.00-20.00



Περισσότερες πληροφορίες στο : https://www.facebook.com/events/280242032115349/


    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn