Picture
Blog the Block

Μια διαφορετική έκθεση παρουσιάζει η γκαλερί Αργώ υπό τον τίτλο «Blog the Block» από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη. Στην έκθεση συμμετέχουν 50 άτομα κατά κύριο λόγω εικαστικοί αλλά και αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, πολιτιστικοί παραγωγοί. Στον κάθε ένα από τους συμμετέχοντες δόθηκε από ένα κομμάτι ξύλο 24 επί 24 εκατοστά, με το οποίο μπορούσαν να πειραματιστούν με όποιο τρόπο προτιμούσουν. Ο κάθε δημιουργός επέλεξε διαφορετικό τρόπο για να εκφραστεί αλλά και για να χειριστεί τον «περιορισμό» του 24 επί 24 που έβαλε η γκαλερί. Ορισμένοι δημιουργοί για παράδειγμα επέλεξαν να ακολουθήσουν τους γνώριμους τρόπους έκφρασης. Το αποτέλεσμα είναι έργα στο συνηθισμένο στυλ, που επιτρέπουν στον θεατή να αναγνωρίσει άμεσα τον δημιουργό ακόμα και χωρίς να δει το όνομα του. Άλλοι δημιουργοί επέλεξαν να δουν την συγκεκριμένη πρόταση/πρόκληση σαν μια ευκαιρία για πειραματισμό. Μια ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό να ξεφύγουν από την βολικότητα του συνηθισμένου, να απελευθερωθούν. Ενδιαφέρον θα είναι να δούμε αν η εξέλιξη της δουλειάς τους θα μαρτυρεί μια συνέχεια σε αυτές της γραμμές.

Ας δούμε όμως τον τίτλο της έκθεσης σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα την προσπάθεια αυτή. Η λέξη «block» του τίτλου αναφέρεται στα τετράγωνα κομμάτια ξύλου, 24 επί 24. Η λέξη «Blog» επίσης γνωστή στην πλειονότητα των ατόμων που ασχολούνται έστω και λίγο με το διαδίκτυο πρόκειται για το ακρώνυμο των λέξεων «web – log» και αναφέρεται σε ένα ηλεκτρονικό, διαδικτυακό ημερολόγιο-εγκύκλιο το οποίο τυγχάνει τακτικής ενημέρωσης από τον συγγραφέα και (παρα)ακολουθείτε από ένα αριθμό ατόμων/χρηστών. Τα «Blogs» είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος επικοινωνίας που επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να εκφράσει τις απόψεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του δημόσια. Δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να έχει δημόσια φωνή και λόγο με την προϋπόθεση φυσικά ότι (παρά)ακολουθείτε από κάποιους. Αυτή την δημοκρατικότητα της επικοινωνίας προσπαθεί να την μεταφέρει η γκαλερί Αργώ και προς την τέχνη μέσα από την έκθεση «Blog the Block». Κάνοντας την τέχνη πιο προσιτή προς το ευρύτερο κοινό, προσφέροντας όλα τα έργα στην χαμηλή τιμή των 200 Ευρώ.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου οι τρόποι επικοινωνίας μας έχουν αλλάξει δραματικά καθώς σε καθημερινή πλέον βάση επικοινωνούμε, μιλούμε και εκφραζόμαστε ηλεκτρονικά. Στην έκθεση αυτή χρησιμοποιείται ένας ηλεκτρονικός όρος για να ζητηθεί από τους καλλιτέχνες να εκφραστούν με φυσικό (απτό) τρόπο. Δηλαδή να δημιουργήσουν κάτι φυσικά υπαρκτό, (όχι απλά ηλεκτρονικό). Ταυτόχρονα δίνει στους καλλιτέχνες μια πλατφόρμα, με συγκεκριμένους κανόνες μέσα από την οποία το δημιούργημα τους μπορεί να συνυπάρξει και να διαλαχτεί με άλλους. Είναι μια φυσική προέκταση ενός ηλεκτρονικού τρόπου σκέψης. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ίσως και μια αφόρμηση για ευρύτερο προβληματισμό. Μήπως θα φτάσουμε στο σημείο η επικοινωνία σε φυσικό επίπεδο να είναι μια προέκταση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δηλαδή θα επηρεάζεται και θα διέπεται από κανόνες και τρόπους έκφρασης του ηλεκτρονικού κόσμου;




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn