Picture
Χάρις Επαμεινώνδα “Chapters

Την ατομική έκθεση της εικαστικού Χάρις Επαμεινώνδα παρουσιάζει το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point στην Λευκωσία από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου. Αν και πρόκειται για την πρώτη  ατομική έκθεση της Χάρις Επαμεινώνδα στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η εικαστικός ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, εντούτοις η καλλιτέχνης είναι ιδιαίτερα γνωστή. Έχοντας εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Μπιενάλε Βενετίας το 2007 έχει βραβευτεί πολλές φορές για την δουλειά της σε διαγωνισμούς του εξωτερικού. Δείγματα και κομμάτια της δουλειάς της έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην Κύπρο σαν μέρος συλλογών, στα πλαίσια ομαδικών εκθέσεων, καθώς και στα πλαίσια παρουσιάσεων που σχετίζονταν με την Μπιενάλε Βενετίας.

Είναι δύσκολο για τον όποιο έχει συναντήσει την δουλειά της Χάρις Επαμεινώντα να μην του έχει αποτυπωθεί στην μνήμη. Τα έργα της όσες φορές τα έχω συναντήσει διακρίνονται για την ευαισθησία και την υψηλή αισθητική τους. Παρόλο που η καλλιτέχνης δουλεύει χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα έκφρασης, άλλοτε κολλάζ, άλλοτε φωτογραφίες, ταινίες, βιβλία και αντικείμενα εντούτοις διατηρεί σαν σταθερό σημείο αναφοράς την αισθητική της.

Στο κέντρο σύγχρονης Τέχνης Point η έκθεση ουσιαστικά επικεντρώνεται στο κινηματογραφικό έργο με τον ομώνυμο τίτλο “Chapters”. Πρόκειται για μια σειρά από σκηνοθετημένα πλάνα και εικόνες χωρίς όμως μια ξεκάθαρη αφηγηματική συνέχεια η πλοκή. Οι σκηνές και οι εικόνες εξελίσσονται σε τοπία της Κύπρου, τα οποία όμως δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα. Μέσα από τις σκηνές μπορεί να αναγνωρίσουμε αναφορές σε ιστορικές περιόδους του νησιού και σε σύμβολα ή σε μύθους, χωρίς όμως πάλι αυτό να είναι ξεκάθαρο. Στην συγκεκριμένη έκθεση τα πλάνα είναι χωρισμένα σε 4 διαφορετικές προβολές διάρκειας 1 ώρας οι οποίες παρουσιάζονται ταυτόχρονα σε 4 διαφορετικές οθόνες στην γκαλερί. Η απουσία της αφήγησης, και της γραμμικής χρονικής συνέχειας στις προβολές καθώς και το γεγονός ότι είναι αδύνατο για τον οποιοδήποτε θεατή να παρακολουθήσει ταυτόχρονα τις προβολές ουσιαστικά δημιουργεί ένα έργο τέχνης οργανικό το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται. Δηλαδή η εμπειρία του κάθε θεατή θα είναι διαφορετική καθώς επηρεάζεται τόσο από την στιγμή καθώς και από την τύχη στο που θα πέσει το βλέμμα του και ποιά εικόνα/νες θα δει την  συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο θεατής ουσιαστικά καλείται σε ένα ατομικό ταξίδι, σε ένα ποιητικό, ονειρικό φανταστικά ατμοσφαιρικό κόσμο τον οποίο ο κάθε ένας από εμάς καλείται να βιώσει διαφορετικά, αφήνοντας έτσι και στον κάθε ένα την ευκαιρία να το αντιληφθεί με τον δικό του τρόπο, φτάνοντας στα προσωπικά του συμπεράσματα. Αυτός φαίνεται να είναι και ο στόχος της εικαστικού καθώς ακόμα και αν κάποιος επιθυμούσε να δει όλες τις προβολές ατομικά αυτό θα ήταν αδύνατο.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν ο θεατής επιτρέψει στον εαυτό του να συνεπαρθεί από τις εικόνες της Χάρις Επαμεινώντα, δηλαδή αν αφιερώσει κάποιο χρόνο στο έργο τότε θα θέλει να επιστρέψει στην έκθεση περισσότερες φορές , καθώς κάθε φορά είναι μοναδική.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn