Picture
Η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την εικαστική πρόταση της Αθηνάς Αντωνιάδου με τον τίτλο “…for another space and another time…” (για ένα άλλο χώρο και ένα άλλο χρόνο) από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου.

Η Αθηνά Αντωνιάδου ζει και εργάζεται στο εξωτερικό έχοντας σαν κύρια βάση το Βερολίνο. Εντούτοις δίνει σταθερά το παρόν της στην εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή με την παρουσία της σε ομαδικές εκθέσεις  και εικαστικά πρότζεκτ και εκδηλώσεις. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από μικρά έργα που αφηγούνται δύο ιστορίες καθώς και μια σειρά από μεγάλα επιτοίχια έργα τα οποία η ίδια πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της παραμονή της στο Περού. Για την Αθηνά Αντωνιάδου, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις της είναι συνυφασμένες με τις προσωπικές της υπαρξιακές αναζητήσεις. Η καλλιτεχνική της πορεία αντικατοπτρίζει την προσωπική της πορεία αναζήτησης του εαυτού της. Αυτό δεν φαίνεται τόσο μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση αλλά μέσα από δουλειά που είχε παρουσιάσει παλιότερα αλλά και μέσα από τις διαλέξεις που διοργανώνει στα πλαίσια της έκθεσης. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 9η  Φεβρουαρίου θα γίνεται σειρά διαλέξεων από τις 19.00 το βράδυ με διάφορους ομιλητές και ποικιλία θεμάτων που αγγίζουν περισσότερο την σφαίρα των μεταφυσικών παρά των εικαστικών αναζητήσεων.

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι η καλλιτέχνης μας προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τον κόσμο της τέχνης και τον ρόλο του σύγχρονου καλλιτέχνη πέρα από αυτή που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.  Ο καλλιτέχνης και ο κάθε άνθρωπος γενικότερα παρουσιάζεται σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου που εμείς αποκαλούμε σύμπαν. Σαν μονάδα καλούμαστε να αναπτυχθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέσα από την προσωπική ανάπτυξη του καθενός μας αναπτύσσεται και το σύνολο. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι ίσως η πιο παρήγορη και όμορφη καθώς ενώνει τον καθένα από εμάς με όλους και με όλα. Με αυτό τον τρόπο, οι «μοναχικοί» αγώνες ή δρόμοι που ονομάζουμε ζωές γίνονται παράλληλες διαδρομές με πολλούς συνοδοιπόρους. Ταυτόχρονα όμως αυτή η κοσμοθεωρία κουβαλά μαζί της και πολλές ευθύνες. Σαν κομμάτι ενός συνόλου καλούμαστε να αποβάλουμε την εγωκεντρική προσέγγιση μας στην ζωή και να νοιαστούμε για το όλο. Για τον συνάνθρωπο μας, για τον πλανήτη μας για το κάθε τι. Πλέον το κάθε τι μας αφορά. Στην βάση αυτής της θεωρίας το καλό του συνόλου μπαίνει πέρα και πάνω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ατομικό, προσωπικό συμφέρον διότι το καλό του όλου είναι το συμφέρον μας.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια η οποία αξίζει την προσοχή του κοινού, ειδικότερα οι διαλέξεις για τις οποίες μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα:
http://www.argogallery.org



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn