Picture
Αλέξανδρος Γιωρκάτζης

Η «Alpha C.K Art Gallery» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο του νεαρού καλλιτέχνη Αλέξανδρου Γιωρκάτζη ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ιταλία. Η έκθεση θα έχει διάρκεια από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά και πρόταση, η οποία είναι αρκετά διαφορετική και μοναδική στο είδος της ιδιαίτερα για τα εγχώρια δρώμενα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά από γλυπτά με καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ο καλλιτέχνης έχει μια προσωπική τεχνική. Χρησιμοποιεί για μοντέλα πραγματικούς ανθρώπους, αφού δημιουργεί αποτυπώματα από τα πρόσωπα τους, τα χέρια τους, η οποιοδήποτε άλλο μέρος τους σώματος τον ενδιαφέρει και τα συνδυάζει μεταξύ τους για την δημιουργία μιας ενιαίας σύνθεσης. Αυτό αποτελεί το εκμαγείο για το τελικό γλυπτό ή για την σειρά από γλυπτά. Το αποτέλεσμα της χρήσης αυτής της τεχνικής είναι οι απίστευτες λεπτομέρειες οι οποίες αποτυπώνονται στα γλυπτά του, όπως οι ρυτίδες έκφρασης και οι ραβδώσεις του δέρματος. Αυτές οι λεπτομέρειες δίνουν την αίσθηση του απόλυτου ρεαλισμού έτσι που δημιουργείται στον θεατή η εντύπωση ότι τα γλυπτά είναι σχεδόν ζωντανά.

Τα έργα του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη μοιάζουν να έχουν μεταφυσικές αναζητήσεις. Να εξερευνούν προβληματισμούς σχετικά με την ζωή και τον θάνατο, με την ιδέα ότι όλοι είμαστε Ένα, και όλοι μαζί κομμάτι του συνόλου. Η ένωση του ανθρώπου με το όλο. Για παράδειγμα τα στατικά του έργα μπορεί κανένας να πει ότι αισθητικά παραπέμπουν σε νεκρικές μάσκες που συναντούμε συχνά σε αρχαίους πολιτισμούς. Ένα μήνυμα ότι όσο και αν ασχολούμαστε με την συντήρηση του φυσικού πεδίου, η αιωνιότητα κρύβεται στην εξέλιξη της ψυχής. Η ιδέα αυτή της ανάτασης της ψυχής μας αποκαλύπτεται στο μεγάλο έργο του «Tra L’Essere e L’Essere» (μεταξύ του Είμαι και του Είναι). Το συγκεκριμένο είναι πιστεύω το πιο ενδιαφέρον έργο της έκθεσής για διάφορους λόγους. Αρχικά από αισθητικής άποψης διότι ξεφεύγει πλέον από την στατικότητα που συναντάμε στα υπόλοιπα γλυπτά, έχει κίνηση, ενέργεια και μοιάζει να συλλαμβάνει ταυτόχρονα στιγμιότυπα από διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ταυτόχρονα έχει τους πιο δυνατούς συμβολισμούς και στις δύο του όψεις/πλευρές. Στην μια του πλευρά ο καλλιτέχνης σχηματίζει ένα στρόβιλο χρησιμοποιώντας μια σειρά από διάφορα χέρια και πρόσωπα. Αυτός εκπροσωπεί την δίνη των συναισθημάτων και εντάσεων που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας σαν ανθρώπινα όντα. Αντίθετα στο κέντρο της πίσω όψης αυτού του στροβίλου σχηματίζεται μια ανάγλυφη ανθρώπινη φιγούρα με μια σειρά από χέρια τα οποία μοιάζουν να κινούνται κυκλικά δημιουργώντας μια αίσθηση ανάτασης. Αυτή είναι η ψυχή μας, το κέντρο της ύπαρξης μας όπου υπάρχει ηρεμία, ειρήνη και αποδοχή αυτού που είναι/υπάρχει. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο πλάι του γλυπτού αυτού, δηλαδή μεταξύ των δύο κόσμων ο καλλιτέχνης αποτυπώνει χέρια, σε στάση προσευχής και διαλογισμού. Δείχνοντας μας ίσως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ τους ή το κλειδί για να οδηγηθούμε από την δίνη στην γαλήνη. Μια υπέροχη έκθεση, μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που πραγματικά αξίζει.



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn