Picture
Στέλιος Στυλιανού

Την ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέλιου Στυλιανού παρουσιάζει η γκαλερί Opus 39 από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου. Ο Στέλιος Στυλιανού σε αυτή την σειρά των έργων ασχολείται με την γυναικεία φόρμα και πιο συγκεκριμένα με το γυναικείο γυμνό ή ημί-γυμνό σώμα. Στις μέρες μας δεν συνηθίζετε πλέον να συναντάμε συχνά εικαστικούς καλλιτέχνες που να ασχολούνται με την ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου γυμνού σώματος, δηλαδή καλλιτέχνες οι οποίοι να μελετούν σε βάθος την φιγούρα χρησιμοποιώντας σαν μοντέλα ανθρώπους που ποζάρουν για αυτούς, για να δημιουργήσουν το έργο τους. Η συγκεκριμένη πρακτική ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη στην κλασική ζωγραφική και την συναντάμε συχνά σε ιστορικούς καλλιτέχνες.  Στις μέρες μας, για όσους έχουν φοιτήσει σε παραδοσιακές σχολές Καλών Τεχνών η μελέτη του γυμνού σώματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής τους εμπειρίας. Παρόλα αυτά δεν το συναντάμε συχνά σε ώριμους καλλιτέχνες. Τόσο που μια επίσκεψη σε μια τέτοια έκθεση είναι μια ευχάριστη νότα αλλαγής στο ευρύτερο σκηνικό των εκθέσεων.

Κοιτάζοντας τα έργα του Στέλιου Στυλιανού είναι εμφανές ότι ο καλλιτέχνης έχει μελετήσει σε βάθος την ανθρώπινη φιγούρα. Συχνά παρουσιάζει τα μοντέλα του σε πόζες και στάσεις που θα αποτελούσαν πρόκληση για τον κάθε καλλιτέχνη που θέλει να τις αποτυπώσει. Συχνά επιλέγει την οπτική γωνία όπου η προοπτική σχεδόν παραμορφώνει το πως βλέπουμε το ανθρώπινο σώμα. Παρόλα αυτά ο ίδιος καταφέρνει να απεικονίσει τα μοντέλα του με τρόπο που να μοιάζει απόλυτα φυσικός. Ο καλλιτέχνης κατορθώνει μέσα από το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς να δώσει μια πιο σύγχρονη υφή στο έργο του. Οι γυναίκες που απεικονίζονται στα έργα του μοιάζουν συχνά να λούζονται από κίτρινο, κόκκινο ή μπλε φως. Ο καλλιτέχνης επιλέγει να χρησιμοποιήσει σε υπερθετικό βαθμό την αντανάκλαση αυτών των έντονων χρωμάτων που αντανακλούνται από τα γυμνά σώματα. Το αποτέλεσμα είναι   μέσα από την δεξιοτεχνική χρήση του χρώματος να αναδεικνύονται οι όγκοι και οι φόρμες αλλά και το φως και η σκιά.

Γενικότερα μέσα από την έκθεση γινόμαστε μάρτυρες της άριστης τεχνικής του καλλιτέχνη τόσο στην χρήση του ακρυλικού αλλά και του παστέλ και του κάρβουνου. Τεχνική που είναι φανερό ότι καλλιεργήθηκε μέσα από χρόνια μελέτης, δουλειάς και αφοσίωσης στην ζωγραφική για την οποία και του αξίζουν συγχαρητήρια.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn