Picture
Ίδρυμα Νίκος Κουρούσιης

Τα εγκαίνια του πολιτιστικού Ιδρύματος Νίκου Κουρούσιη στο Μιτσερό τέλεσε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο αξιότιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος. Το ίδρυμα Νίκου Κουρούσιη είναι ίσως το αποκορύφωμα της προσπάθειας του καλλιτέχνη να προσφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Δημιουργήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία του καλλιτέχνη με προσωπικά του έξοδα. Στην χώρο του ιδρύματος υπάρχει μουσείο που φιλοξενεί δείγματα των διαφόρων περιόδων της εικαστικής του δημιουργίας. Υπάρχει επίσης και κατάστημα στο οποίο υπάρχουν όλες οι εκδόσεις από εκθέσεις του καλλιτέχνη, χαρακτικά καθώς και μικρά έργα ενώ θα λειτουργεί και καφετέρια. Παράλληλα στα πλαίσια του Ιδρύματος γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής του έργου του καλλιτέχνη, πέρα από την δουλειά που υπάρχει στον χώρο του Μουσείου.

 

Ο Νίκος Κουρούσιης θεωρείται από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες της σύγχρονης Κυπριακής τέχνης. Σαν εικαστικός ανήκει στην ομάδα των πρωτοπόρων για τα Κυπριακά δεδομένα καλλιτεχνών. Την ομάδα που την δεκαετία του 60 επιστρέφοντας από τις σπουδές τους στο εξωτερικό με καινούργιες ιδέες και προτάσεις ανανέωσαν και ουσιαστικά διαμόρφωσαν την μορφή της σύγχρονης Κυπριακής τέχνης. Αυτό που πέτυχε η γενεά των καλλιτεχνών στην οποία ανήκει ο Νίκος Κουρούσιης είναι να συγχρονίσει το Κυπριακό εικαστικό τοπίο με το παγκόσμιο εικαστικό τοπίο.

Ο Νίκος Κουρούσιης σπούδασε στο Λονδίνο στο Hornsey College of Art και στο Saint Martin’s. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60 ο καλλιτέχνης ασχολείται κυρίως με την αφαιρετική ζωγραφική. Σταδιακά το ενδιαφέρον του για την έννοια του χώρου και του χρόνου τον οδηγούν την δεκαετία του 70 στην δημιουργία κατασκευών οι οποίες συνομιλούν με τον χώρο στον οποίον βρίσκονται. Οι εγκαταστάσεις στον χώρο που προκύπτουν σταδιακά μέσα από την εικαστική πορεία του Νίκου Κουρούσιη γίνονται το χαρακτηριστικό κομμάτι της δουλειά του. Ο Νίκος Κουρούσιης δεν φοβάται να πειραματιστεί και να δημιουργήσει  με νέες τεχνολογίες ενσωματώνοντας στα έργα του και βίντεο, ψηφιακές εκτυπώσεις κτλ. Θεματολογικά βλέπουμε να υπάρχει ένα σταθερό ενδιαφέρον στην δουλειά του για την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, για τις έννοιες του μύθου, του χώρου και του χρόνου.

Γενικά η δημιουργία του Ιδρύματος Νίκου Κουρούσιη είναι  μια αξιέπαινη προσπάθεια που φανερώνει μια άψογη οργάνωση και επαγγελματισμό στην, ιδέα, την οργάνωση του χώρου αλλά και το όλο στήσιμο του Μουσείου. Ειδικότερα αν αναλογιστούμε την χρονική περίοδο στην οποία δημιουργήθηκε το Ίδρυμα, στο μέσο μιας κρίσης που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολιτιστικούς φορείς του τόπου, τότε το εγχείρημα του Νίκου Κουρούσιη μοιάζει ακόμα πιο σημαντικό και άξιο σεβασμού. Ο Κουρούσιης μας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως υπάρχουν περιθώρια για την δημιουργία ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης.
 



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn