Picture
Ομαδική Έκθεση – Imbroglio- Τρόπος Σκέψης

Την ομαδική έκθεση «Imbroglio – Τρόπος Σκέψης» παρουσίασε δεκαμελής ομάδα από νέους καλλιτέχνες από τις 14 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι στο Καϊμακλή. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΆνναΜαρία Χαραλάμπους, Αντριάνα Λαγούδης, Έλενα Βασιλειάδου, Μαριλένα Κυριάκου, Μαρκέλλα Χατζηιωσήφ, Μικαέλλα Κάσινου, Νάταλη Κυνηγοπούλου, Σουζάνα Πετρή, Στέλιος Τζίβας και Φωτεινή Χριστοδούλου. Ενώ κατά την διάρκεια των εγκαινίων ακλούθησε παρεμβατική θεατρική δράση από την Μαριλένα Κυριάκου.

Ο τίτλος της έκθεσης περιέχει την ιταλική λέξη «Imbroglio» που μεταφράζεται στην κυριολεξία στο μπλέξιμο, την απάτη. Το πιο πάνω σε συνδυασμό με την φράση, Τρόπος Σκέψης, αλλά και με το συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης είναι αποκαλυπτικό σε σχέση με την θεματική της. Στην πραγματικότητα η έκθεση μοιάζει να βασίζεται στην ιδέα ότι η σκέψη είναι σαν ένα μπλεγμένο ιστό από συναισθήματα, εικόνες, μνήμες και διλλήματα όπου η μια σκέψη οδηγεί αδιάκοπα στην επόμενη. Ταυτόχρονα η εμπειρία είναι αυτή που γεννά τις σκέψεις στο μυαλό. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έχοντας κατά νου μια εμπειρία, που τους οδήγησε πρώτα στην σκέψη και τελικά στην πράξη να δημιουργήσουν τέχνη. Η έννοια της τέχνης σε σχέση με την σκέψη εξερευνάται σύμφωνα με τους συμμετέχοντες εικαστικούς τόσο σαν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας όσο και σαν διαδικασία μέσα από την οποία περνά ο θεατής όταν βρίσκεται μπροστά από ένα έργο τέχνης. Το έργο τέχνης στόχο έχει την συναισθηματική ταύτιση του θεατή  για να οδηγηθεί τελικά στην πνευματική ανάταση. 

Το σκεπτικό της έκθεσης μοιάζει ιδιαίτερα μεγαλεπήβολο καθώς στόχο έχει να εξερευνήσει ιδέες και έννοιες αρκετά σύνθετες και περίπλοκες. Στην πραγματικότητα και σε αυτή την έκθεση, όπως και σε κάθε ομαδική έκθεση, υπάρχουν έργα περισσότερο και λιγότερο δυνατά. Το σημαντικό όμως σε αυτή την έκθεση είναι ότι πρόκειται καθαρά για μια πρωτοβουλία νέων εικαστικών. Τονίζω την λέξη νέοι καθώς πρόκειται για άτομα που έχουν τελειώσει πρόσφατα τις σπουδές τους ή που ακόμα σπουδάζουν. Έχοντας αυτό υπόψη πιστεύω ότι τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όχι μόνο επειδή δραστηριοποιήθηκαν και μόνοι οργάνωσαν αυτό το εικαστικό γεγονός αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα  που φανερώνει επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Ο χώρος των Μύλων Καϊμακλίου και η ιδιαιτερότητα του αξιοποιήθηκαν σωστά από τους εικαστικούς στο στήσιμο της έκθεσης. Στους χώρους της έκθεσης υπήρχαν φυλλάδια με τα βιογραφικά των καλλιτεχνών ενώ κάθε έργο τέχνης είχε δίπλα του και συνοδευτικό κείμενο, για τον θεατή που επιθυμούσε περαιτέρω εμβάθυνση. Ελπίζω να δούμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από νέους καλλιτέχνες , να δώσουν και λίγη ζωή στα νεκρά, λόγο κρίσης, εικαστικά δρώμενα του νησιού.



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn