Picture
Συνεργία Ιωάννης Μαχαιριώτης

Την έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Μαχαιριώτη παρουσιάζει η γκαλερί Opus 39 από τις 2 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2013. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Συνεργία» και παρουσιάζει μια σειρά από πίνακες καθώς και σχέδια με μολύβι. Η θεματική ενότητα του καλλιτέχνη για αυτή την έκθεση είναι όπως λέει και ο ίδιος είναι αντικείμενα τα οποία ανήκουν στον κόσμο της βιομηχανίας ή ακόμα και στον ναυτιλιακό κόσμο. Όπως για παράδειγμα σχοινιά, γάντζοι, τροχοί κτλ. Όπως σημειώνει και ο ίδιος με μια δόση ειρωνείας και σαρκασμού «αντικείμενα, σε συνεργασία με την ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργούν εργασία και πλούτο, σε αντίθεση με τα διάφορα είδη χαρτιών που η αλόγιστη έκδοση και μετακίνησή τους δημιουργούν κρίσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα παγκοσμίως». Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την φράση ο καλλιτέχνης κατόρθωσε να συλλάβει μια σκέψη και μια άποψη που πιθανώς να χαρακτηρίζει όλους μας. Ίσως να αποτελεί βάση μιας βαθύτερη αναζήτησης για τον εντοπισμό της ουσίας των πραγμάτων.

Κοιτάζοντας την συγκεκριμένη έκθεση σαν σύνολο βλέπουμε ότι ο τρόπος που ο καλλιτέχνης επιλέγει να παρουσιάσει τα αντικείμενα έχει φωτογραφικό χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας αυτός δεν προσδίδεται μόνο από την καθαρά ρεαλιστική απεικόνιση με την οποία ασχολείται ο καλλιτέχνης, αλλά και από τον τρόπο που τοποθετεί τα αντικείμενα πάνω στον καμβά, απομονώνοντας τα από το γύρω περιβάλλον και μεγεθύνοντας τα. Έτσι για παράδειγμα ένα κομμάτι από τυλιγμένο σχοινί, γίνεται ο μοναδικός πρωταγωνιστής ενός έργου του. Το ενδιαφέρον του για τα αντικείμενα με βιομηχανικό χαρακτήρα γενικότερα το διακρίνουμε και από την προηγούμενη έκθεση του που έγινε το 2012 στην οποία ο Ιωάννης Μαχαιριώτης είχε ασχοληθεί με σωρούς από εγκαταλειμμένα οχήματα. Σε αυτή τη έκθεση ο καλλιτέχνης είχε περίπλοκες συνθέσεις που περιλάμβαναν ένα μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων στοιβαγμένων. Παρόλο που και στην φετινή έκθεση υπάρχουν ορισμένα έργα με αντικείμενα στοιβαγμένα, εντούτοις, μπορούμε να πούμε ότι στην φετινή έκθεση βλέπουμε την εξελικτική πορεία της δουλειάς του καλλιτέχνη όπου τα έργα γίνονται πιο μινιμαλιστικά και δίνεται σημασία περισσότερο στην λεπτομέρεια του κάθε αντικειμένου.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια όμορφη έκθεση. Η ομορφιά της κρύβεται στην ικανότητα του καλλιτέχνη να απεικονίζει με ποιητικό τρόπο αντικείμενα που δεν θεωρούνται κλασσικά όμορφα. Αυτό φανερώνει την ικανότητα του, να βλέπει την ομορφιά όπου και αν κοιτάξει.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn