Picture
Εξερευνώντας την σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής, Andreas TomblinSpontaneous and Raw

Την ατομική έκθεση του Andrea Tomblin “Spontaneous and Raw” παρουσιάζει η γκαλερί Αργώ από τις 6 μέχρι τις 23 Μαρτίου 2013. Πρόκειται για μια σειρά από έργα ζωγραφικής στα οποία ο καλλιτέχνης εξερευνά την σχέση μεταξύ της μουσικής και των εικαστικών τεχνών και πιο συγκεκριμένα της ζωγραφικής. Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευση του από ένα συγκεκριμένο μουσικό άλμπουμ της τζαζ μουσικής, το «Bitches Brew» της Miles David που πρωτοκυκλοφόρησε το 1970. Μάλιστα στον χώρο της γκαλερί υπάρχουν σημεία στα οποία οι θεατές μπορούν να ακούσουν το άλμπουμ αν επιθυμούν μέσα από ακουστικά. Τα έργα που παρουσιάζει χαρακτηρίζονται από το εικαστικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη και αισθητικά συσχετίζονται και με την προηγούμενη του έκθεση που παρουσίασε το 2010 “Mindmaps”. Πρόκειται για αφαιρετικές συνθέσεις από γνώριμα αντικείμενα. Μπροστά στα έργα του ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μπροστά από κάτι γνώριμο, ότι πρόκειται από συνθέσεις οικείων αντικειμένων τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει άμεσα ξεκάθαρα. Αφήνεται έτσι να δημιουργήσει τους δικούς του συνειρμούς, εικόνες και σκέψεις.

Στην έκθεση Spontaneous and Raw, ο θεατής δεν καλείται απλά να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες και σκέψεις αλλά και ήχους. Καθώς στόχος του Andrea Tomblin δεν ήταν απλά να εμπνευστεί από το τζαζ άλμπουμ αλλά να κατορθώσει να το μεταφράσει σε οπτικά ερεθίσματα. Να δώσει δηλαδή στον ήχο, εικόνα. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει να βρεθούν τα κοινά στοιχεία που ενώνουν αυτούς τους δύο κόσμους. Είναι γνωστή η θεωρία ότι οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία προϋποθέτει την ασυνείδητη σύνδεση του δημιουργού με το υποσυνείδητο του. Ταυτόχρονα αν και η μουσική γίνεται αντιληπτή μέσα από την ακοή και η ζωγραφική μέσα από την όραση, εντούτοις και οι δύο επηρεάζουν το υποσυνείδητο του θεατή / ακροατή. Μια μουσική σύνθεση και μια εικαστική σύνθεση έχουν στόχο να αγγίξουν τον θεατή, να γεννήσουν μέσα του σκέψεις, να δημιουργήσουν συναισθήματα. Μέσα από τους ήχους αλλά και τις εικόνες μεταφέρεται ενέργεια και ο δημιουργός, εικαστικός ή μουσικός μεταφέρει και μεταφράζει την προσωπική του ενέργεια στον θεατή. Έτσι και ο Αντρέας Τομπλιν μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του γεννιούνται μέσα από αυτή την μουσική σε έργα τέχνης.

Την σχέση μεταξύ μουσικής και τέχνης εξερεύνησε σε βάθος ο Wassily Kandisky ο πατέρας της αφηρημένης ζωγραφικής. Τόσο μέσα από τα έργα του όσο και μέσα από τα θεωρητικά του κείμενα. Για παράδειγμα πολλοί από τους τίτλους του παραπέμπουν σε μουσικά στοιχεία όπως οι τίτλοι ορισμένων εικαστικών σειρών από τα έργα του όπως «Συνθέσεις» και «Αυτοσχεδιασμοί». Ενώ πολλές φορές αναφέρεται στις δονήσεις των χρωμάτων και σε συνθέσεις που δημιουργούν ξεκάθαρους ήχους. 




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn