Picture
Έκθεση Walk-Through Μαρίζα Παρτζίλη

Την νέα εικαστική της πρόταση παρουσιάζει η Μαρίζα Παρτζίλη στην ατομική της έκθεση με τίτλο Walk-Through. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος από τις 8 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2013. Στην συγκεκριμένη ενότητα η καλλιτέχνης επικεντρώνεται στην αποκλειστική χρήση του μολυβιού και της ακουαρέλας σαν υλικά για την δημιουργία των έργων της. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά από σχέδια. Η χρωματική λιτότητα είναι στοιχείο το οποίο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στα έργα της Μαρίζας Παρτζίλη. Πρωτοεμφανίστηκε στην προηγούμενη της έκθεση «Dream-Weaver» που παρουσιάστηκε πριν 3 χρόνια όπου κυριαρχούσαν κυρίως τα σχέδια από μελάνι, ενώ μοιάζει σταθερό στοιχείο και σε έργα που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα σε ομαδικές εκθέσεις.

Στην συγκεκριμένη έκθεση η  καλλιτέχνης επιχειρεί να ξεναγήσει τον θεατή μέσα στους οικείους της χώρους. Αυτό εκφράζεται και από τον τίτλο της έκθεσης «walkthrough» που στα ελληνικά, μεταφράζεται ουσιαστικά σαν περιήγηση. Μια περιήγηση κυρίως στο στούντιο της εικαστικού, ίσως τον πιο προσωπικό της χώρο, εκεί όπου παραμένει μόνη να εμπνέεται και να δημιουργεί. Κοιτάζοντας πιο αναλυτικά τα σχέδια που παρουσιάζονται στην έκθεση αντιλαμβανόμαστε ότι συχνά παραμορφώνει τους χώρους που σχεδιάζει μέσα από την  προοπτική που επιλέγει να χρησιμοποιήσει. Από τους χώρους της Μαρίζας Παρτζίλη απουσιάζει πλήρως η ανθρώπινη φιγούρα. Η αίσθηση αυτής της απουσίας μπορεί να μεταφραστεί και σαν εγκατάλειψη και να μεταφέρει έτσι μια αίσθηση μελαγχολίας στον θεατή. Η ίδια, φανερώνοντας τις επιρροές της από την πορεία της σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος θεάτρου χαρακτηρίζει αυτούς τους χώρους σαν τα σκηνικά μιας προσωπικής παράστασης. Δίνοντας έτσι μια πιο φιλοσοφική διάσταση στα έργα καθώς ουσιαστικά μοιάζει ολόκληρη η ζωή μας να χαρακτηρίζεται σαν μια παράσταση. Τι συμβαίνει όμως όταν βρισκόμαστε μόνοι μέσα στους οικείους μας χώρους, μπορεί να υπάρξει η παράσταση χωρίς θεατή;  

Κοιτάζοντας τα σχέδια της έκθεσης γίνεται φανερό ότι η καλλιτέχνης επιλέγει να εκτεθεί στον θεατή. Τόσο με το να του επιτρέπει ουσιαστικά να εισέλθει στον χώρο της αλλά και με να του επιτρέπει να διερευνήσει την οπτική της γωνία. Ταυτόχρονα η επιλογή του σχεδίου με μολύβι είναι ακόμα μια επιλογή που αφήνει την καλλιτέχνη ιδιαίτερα ευάλωτη στο βλέμμα του θεατή. Στο σχέδιο με μολύβι τα όποια λάθη ή ατέλειες γίνονται άμεσα φανερά, καθώς στην απουσία της σαγήνης του χρώματος ο θεατής εστιάζει στην φόρμα αλλά και στην γραμμή του σχεδίου.
 



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn