Picture
Χωμένο μέσα στα γραφικά δρομάκια της παλιά πόλης της Λάρνακας βρίσκεται το καφενείο «Περί Τέχνης» το οποίο φιλοξενεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση αυτή την περίοδο. Την έκθεση φωτογραφίας του Αντρέα Καυκαλιά με τίτλο «The Ghosts of Summer» από τις 8-23 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες που έχει βγάλει ο καλλιτέχνης τους καλοκαιρινούς μήνες στις παραλίες και πιο συγκεκριμένα στην χαρακτηριστική παραλία των Φοινικούδων.

Η φωτογραφίες στην παραλία, είναι κάτι που όλοι έχουν επιχειρήσει. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι με ένα πιο εικαστικό ύφος, οι απλοί τουρίστες σε μια προσπάθεια να αποθανατίσουν όμορφες αναμνήσεις, οι ρομαντικοί σε μια προσπάθεια τους να αποθανατίσουν την ομορφιά της φύσης. Όταν ένας δημιουργός επιλέγει ένα θέμα στο οποίο έχουν δοθεί τόσες ερμηνείες και το οποίο έχει παρουσιαστεί και βιωθεί από τόσες διαφορετικές οπτικές, κινδυνεύει να λειτουργήσει επαναληπτικά στα όσα έχουμε ήδη δει. Το πιο πάνω ενισχύεται και από την επιλογή της συγκεκριμένης παραλίας, των Φοινικούδων, που είναι η πιο γνωστή και χαρακτηριστική παραλία της πόλης της Λάρνακας. Μια τοποθεσία που για πολλούς συνδέεται με στοιχεία όπως, τα κακόγουστα τουριστικά μαγαζιά, τα αμέτρητα οπτικά ερεθίσματα του πανηγυριού του κατακλυσμού και γενικότερα το κιτς. Εδώ ακριβώς κρύβεται και το περισσότερο ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών. Ο Αντρέας Καυκαλίας έχει πάρει ένα χιλιο-φωτογραφημένο θέμα και το έχει μεταμορφώσει σε κάτι το μοναδικό. Αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι το κάθε τι, το οποιοδήποτε θέμα μπορεί να αποδοθεί με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο αν αποτελέσει σημείο έμπνευσης για τον δημιουργό.

Οι φωτογραφίες του Αντρέα Καυκαλιά είναι απόλυτα μινιμαλιστικές περιορίζοντας την χρωματική γκάμα του στο μαύρο-άσπρο. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τεχνική την στιγμή που βγάζει την φωτογραφία κατορθώνει να εξαλείψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες στο τοπίο καθώς και στα ατομικά χαρακτηριστικά των προσώπων του κρατώντας μόνο τις φιγούρες. Κοιτάζοντας τις ο θεατής δύσκολα αναγνωρίζει την συγκεκριμένη τοποθεσία στην οποία έχουν βγει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, απομονώνοντας την φωτογραφία δύσκολα αναγνωρίζει ότι βρίσκονται στην θάλασσα. Μοιάζουν με ανθρώπινες φιγούρες που ξεπροβάλουν μέσα από το απόλυτο τίποτα του λευκού. Αφαιρώντας τις επιμέρους επιβαρυντικές λεπτομέρειες, ακόμα και το στοιχείο του νερού η αισθητική ομορφιά των συγκεκριμένων φωτογραφιών κρύβεται αποκλειστικά στην σύνθεση τους. Ουσιαστικά στην ικανότητα του φωτογράφου να επιλέγει την κατάλληλη χρονική στιγμή και την κατάλληλη οπτική γωνία για να τραβήξει την φωτογραφία. Η έκθεση αυτή αποτελεί μια απόδειξη ότι πέρα από το θέμα που επιλέγεται εναπόκειται στην φαντασία και στην δημιουργικότητα του κάθε καλλιτέχνη να τραβήξει μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn