Picture
Pop up Nicosia

Την πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας να διοργανώσει την εκδήλωση «Pop up 2013»  στην Λεωφόρο Μακαρίου την έχουν ακούσει και πιθανώς επισκεφτεί η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης της Λευκωσίας. Πρόκειται για την πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας να προσπαθήσει να αναζωογονήσει το παραμελημένο πια κέντρο της πόλης παραχωρώντας κάποια από τα καταστήματα σε άτομα ή ομάδες για να τα λειτουργήσουν για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς στόχος είναι να προωθηθούν ταυτόχρονα και οι τέχνες. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια ποικιλία από καλλιτεχνικές δραστηριότητες έτσι ώστε να προκληθεί το ενδιαφέρον της μεγαλύτερης δυνατής μερίδας του κοινού.

Από εικαστικής άποψης παρόλο που υπάρχουν πολλά έργα τέχνης και εικαστικές δραστηριότητες σε όλους σχεδόν τους χώρους, το αμιγώς εικαστικό γεγονός είναι το προσωρινό μουσείο «Between a Woman and a Mountain» το οποίο επιμελήθηκε ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου και χρηματοδότησε η CYTA . Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν θα το χαρακτήριζα σαν μουσείο, ούτε και έκθεση. Πιστεύω ότι ουσιαστικά ολόκληρο το «Μουσείο» είναι ένα έργο τέχνης του ιδίου του εικαστικού. Δηλαδή πιστεύω ότι ο Φάνος Κυριάκου, επιμελήθηκε την έκθεση και η διαδικασία της επιμέλειας της αλλά και το τελικό αποτέλεσμα είναι το δικό του έργο τέχνης.  Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκα από τον ανορθόδοξο τρόπο τοποθέτησης των έργων αλλά και από τον φωτισμό. Το σημαντικό για τον Κυριάκου φαίνεται να είναι περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα παρά η καλύτερη δυνατή προβολή των έργων. Ο θεατής οδηγείται έτσι στην ανάγνωση της έκθεσης σαν ένα ενιαίο σύνολο παρά σαν έργα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι εκδηλώσεις του καταστήματος που διαχειρίζεται το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Στον συγκεκριμένο χώρο το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών επιλέγει να δώσει έμφαση στην εκπαιδευτική διάσταση της παρουσίας του φέρνοντας κοντά στον κοινό τα σεμινάρια χαρακτικής καθώς και κινηματογράφου.

Γενικά το Pop Up 2013 είναι  μια θαυμάσια ευκαιρία για το κοινό να έρθει πιο κοντά στην τέχνη αλλά και να γνωρίσει νέους δημιουργούς. Παρόλα αυτά, εκείνο που προκαλεί εντύπωση στην όλη διοργάνωση είναι η βροντερή απουσία των γκαλερί. Δηλαδή παρόλο που το όλο φεστιβάλ έχει σαν στόχο την ανάπτυξη των τεχνών δεν υπάρχει η παρουσία καμίας από τις «παραδοσιακές» γκαλερί της Λευκωσίας. Χωρίς να γνωρίζω αν αυτό οφείλεται σε παράληψη του Δήμου που ίσως να προτίμησε πιο εναλλακτικές προτάσεις ή των γκαλερί, που ίσως να ήθελαν να παραμείνουν στα παλιά και γνωστά, πιστεύω ότι η παρουσία τους σε αυτή την διοργάνωση θα ήταν πολύ σημαντική. Καθώς οι γκαλερί έχουν ήδη φιλότεχνο κοινό το οποίο τις παρακολουθεί και στο οποίο απευθύνονται θα λειτουργούσαν ενισχυτικά ως και προς τους άλλους χώρους. Παράλληλα η συμμετοχή σε ένα τέτοιο φεστιβάλ θα έδινε τον αέρα της αναζωογόνησης και της νέας ενέργειας που τόσο χρειάζονται οι γκαλερί ειδικά αυτή την περίοδο με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγο κρίσης. Ελπίζουμε να το δούμε στο μέλλον. Στο παρόν ας απολαύσουμε για λίγο ακόμα την θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας.



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn