Picture
Ο θεσμός CheapArt στην Κύπρο


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάστηκε ο θεσμός «Cheap Art» στην Κύπρο στην γκαλερί Penindaplinena από τις 8 μέχρι και τις 23 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα θεσμό που πρωτοεμφανίστηκε το 1995 στην Αθήνα σαν μια πλατφόρμα ανταλλαγής, πρωτίστως μεταξύ καλλιτεχνών. Στην πορεία εξελίχτηκε σαν ένας καλλιτεχνικός θεσμός που εξαπλώθηκε πέρα από τα Ελληνικά όρια. Οι εκθέσεις «Cheap Art» στόχο έχουν να προσφέρουν έργα τέχνης σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές δημιουργώντας ειδικές συνθήκες που να επιτρέπουν την απελευθέρωση καλλιτεχνών και θεατών. Εκθέσεις του θεσμού «Cheap Art» έχουν γίνει στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βιέννη, Άμστερνταμ και Λεμεσό. Στις εκθέσεις «Cheap Art» παρουσιάζονται συνήθως πέραν των 100 καλλιτεχνών και εκτίθενται γύρω στα 2500 έργα.



Τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση «Cheap Art» στην Κύπρο αλλά και σε όλες της εκθέσεις αυτού του θεσμού γενικότερα έχουν σαν τιμή πώλησης τα 80 ευρώ. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό για την αγορά ενός έργου τέχνης. Για τον λόγο αυτό ακριβώς ο θεσμός προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό θεατών. Στην επίσημη ιστοσελίδα αναφέρονται οι 5000 σαν μέσος όρος. Είναι θαυμαστό να έχει μια οποιαδήποτε έκθεση σε Κυπριακή γκαλερί ένα τόσο μεγάλο αριθμό θεατών. Αντιλαμβανόμαστε άρα ότι η έκθεση «Cheap Art» είναι σημαντική αλλά όχι μόνο για τα εκθέματα που παρουσιάζει. Γίνεται αντιληπτό ότι με τόσο μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και με πέραν των 2000 έργων δεν μπορούν όλα να έχουν την ίδια ποιότητα ή αισθητική αξία. Αυτό που είναι σημαντικό όμως για την έκθεση είναι ότι κατορθώνει να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού. Κατορθώνει ουσιαστικά να προσελκύσει στον χώρο της γκαλερί άτομα πέρα από τον συνηθισμένο κύκλο ατόμων που επισκέπτονται τις εκθέσεις. Αυτό επιτυγχάνεται προσφέροντας την ελκυστική δυνατότητα να αγοράσεις ένα αυθεντικό έργο τέχνης με ένα τόσο χαμηλό ποσό. Ένα έργο που πέρα από τα πλαίσια του θεσμού «Cheap Art» πιθανώς να έχει ψηλότερη τιμή. Αν κοιτάξουμε σφαιρικά και αναλυτικά τον θεσμό του «Cheap Art» γίνονται φανερά ορισμένα πράγματα που ίσως πρέπει να προβληματίσουν τις γκαλερί γενικότερα. Μας κάνει να κατανοήσουμε ότι αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες το κοινό δείχνει ενδιαφέρον, επισκέπτεται τις γκαλερί και αγοράζει. Ο θεσμός «Cheap Art» πέρα από το να δίνει την δυνατότητα αγοράς σε χαμηλές τιμές ταυτόχρονα δίνει και την αίσθηση ότι οι θεατές είναι ευπρόσδεκτοι στον χώρο της γκαλερί. Πράγμα που πιστεύω δεν επιτυγχάνεται πάντοτε σε όλες τις εκθέσεις ή σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους. Το να δημιουργείται αυτή η αίσθησης πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι με αυτό τον τρόπο που μπορεί να αυξηθεί το κοινό που ασχολείται με τα εικαστικά στην Κύπρο και να έρθουν οι τέχνες πιο κοντά στον θεατή αλλά και το αντίθετο.



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn