Picture
Σταύρος Κίκας

Την ατομική έκθεση του εικαστικού Σταύρου Κίκα παρουσιάζει η γκαλερί Γκλόρια από τις 12 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2013. Ο Σαλβαντόρ Νταλί είχε πει κάποτε ότι το σχέδιο είναι το πιο έντιμο (για τον θεατή) εικαστικό μέσο. Δεν μπορεί να σε εξαπατήσει, μπορεί να είναι μόνο καλό ή κακό. Στην περίπτωση του Σταύρου Κίκα δεν είναι απλά καλό, είναι εξαίρετο. Είναι από τις περιπτώσεις των καλλιτεχνών όπου γινόμαστε μάρτυρες μιας σταθερά ανοδικής πορείας αν κρίνω από τις 3 τελευταίες εκθέσεις που παρουσίασε στην γκαλερί Γκλόρια το 2007,2009 και τώρα.

Σε αυτή την έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά από μεγάλων διαστάσεων έργα σχεδιασμένα με κάρβουνο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δουλειά που μας αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά τον δυναμισμό που κρύβεται μέσα στην λιτότητα. Ο Σταύρος Κίκας ακολουθώντας μια σταθερή πορεία σε ότι αφορά το εικαστικό μέσο, περιορίζει την εικαστική του δημιουργία στην χρήση του κάρβουνου. Σχεδιάζει με μικρές γραμμές οι οποίες σε ορισμένα σημεία γίνονται πιο πυκνές και σε ορισμένα σημεία γίνονται πιο απαλές, σβήνουν ή απλά δεν υπάρχουν. Προκαλεί εντύπωση η τεχνική ακρίβεια και η πειθαρχία την οποία απαιτεί η συγκεκριμένη τεχνική. Το τελικό αποτέλεσμα είναι χρωματικά λιτά έργα, τα οποία όμως αποκαλύπτουν το βάθος και τις εντάσεις που προκύπτουν από τα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το άσπρο του χαρτιού και το μαύρο του κάρβουνου αναπαράγει μια τεράστια γκάμα από αποχρώσεις του γκρίζου. Η θεματική των έργων του, αν και δεν είναι ξεκάθαρη εντούτοις παραπέμπει σε εικόνες βγαλμένες από την φύση. Τοπία που επεκτείνονται ως τον ορίζοντα, στάχια που ανοίγουν από τον άνεμο για να δημιουργήσουν διαδρόμους. Τα σχήματα των διαφόρων φυσικών στοιχείων στα έργα του είναι απλά, και απουσιάζει η οποιαδήποτε προσήλωση στην λεπτομέρεια. Στα τοπία που ζωγραφίζει ο Κίκας απουσιάζει πλήρως η ανθρώπινη φιγούρα ή οποιοδήποτε ανθρώπινο στοιχείο. Η σωστή χρήση της προοπτικής και των διαφόρων επιπέδων δημιουργεί το απαιτούμενο βάθος στις συνθέσεις του.

Στα έργα του διαγράφετε ξεκάθαρα η πλήρης αφοσίωση του καλλιτέχνη κατά την διάρκεια της δημιουργίας τους αλλά και στην τέχνη της δημιουργίας γενικότερα.

 Κάθε ένα από τα έργα του Σταύρου Κίκα κρύβει μέσα του εγγενή ενέργεια, και μοιάζει σχεδόν ζωντανό. Η ενέργεια τους μεταφέρεται στον θεατή άμεσα όταν τα αντικρίζει.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn