Picture
Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς καιρούς

Ο πολυχώρος «Is Not Gallery» παρουσιάζει για πέμπτη συνεχή χρονιά την έκθεση «Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς» από την 1η  Φεβρουαρίου μέχρι την 1η  Μαρτίου. Στην έκθεση συμμετέχουν πέρα των 60 καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια έκθεση που έχει πλέον γίνει θεσμός στα εικαστικά δρώμενα της πρωτεύουσας. Μια έκθεση που κατορθώνει να έλξη την προσοχή και το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεατών που μπορεί να μην παρακολουθούν τακτικά τα εικαστικά δρώμενα αλλά αποζητούν οικονομικές λύσεις για να αποκτήσουν έργα τέχνης.

Την φετινή χρονιά έχουμε δει την εμφάνιση και άλλων ομαδικών ή και ατομικών εκθέσεων με έργα καλλιτεχνών σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Φυσικά η ιδέα της προσιτής τέχνης που έχει αποκτήσει πια πολλούς υποστηρικτές αποτελεί σήμερα την αντίδραση του κόσμου της τέχνης στην σημερινή οικονομική κρίση. Από οικονομικής άποψης οποιοδήποτε αγαθό σε περίοδο οικονομικής κρίσης βιώνει μια πτώση στις τιμές λόγο της μειωμένης ζήτησης. Σαν ένα μη βασικό αγαθό η τέχνη και οι καλλιτέχνες έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον μέγιστο βαθμό.

Φυσικά όταν είχε πρωτοξεκινήσει ό θεσμός από την IsΝοτGallery το 2009 η οικονομική κρίση στην Κύπρο φάνταζε ένας μακρινός και απίθανος εφιάλτης. Οι καλλιτέχνες απολάμβαναν ακόμα την δυνατότητα να ανεβάζουν άφοβα τις τιμές των έργων τους και να πουλούν, οι δημοπρασίες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και πετυχημένες και το κράτος μπορούσε να στηρίζει σταθερά τις σοβαρές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Για εκείνη την εποχή η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού ήταν ιδιαίτερα τολμηρή. Ήταν μια ιδεολογική αντίδραση παρά μια αντίδραση ανάγκης. Ήταν η αντίδραση στις παραφουσκωμένες τιμές που συχνά ακούγονταν για ορισμένα έργα τέχνης. Τιμές που κάποτε δεν δικαιολογούνταν ούτε από πλευράς δουλειάς ιδεολογικής ή πρακτικής για την δημιουργία του έργου, ούτε λόγο «ονόματος» του δημιουργού. Ήταν ένα μήνυμα που αποτεινόταν σε όλες τις πλευρές, καλλιτέχνες, γκαλερί και κοινό ότι τα έργα τέχνης δεν πρέπει να είναι άπιαστο όνειρο και πώς ο πολιτισμός αποτελεί προνόμιο όλων. Το «Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς» είναι ένας θεσμός που βοήθησε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να διατηρήσουν την ταπεινότητα τους, που λειτούργησε εν μέρη ρυθμιστικά την χρυσή εποχή της φούσκας των τιμών, θυμίζοντας τους καλλιτέχνες ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κοινού που αγαπά και σέβεται την τέχνη αλλά δεν μπορεί να αγοράσει λόγο απαγορευτικών τιμών.

Σήμερα ελπίζω οι καλλιτέχνες να κατορθώσουν να θυμούνται ακόμα αυτή την πραγματικότητα καθώς ισχύει περισσότερο από ποτέ. Σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ κόσμος που αγαπά και εκτιμά τα έργα τέχνης αλλά δεν μπορεί να τα αγοράσει ακόμη και σε προσιτές τιμές. Άρα αν υπάρχει μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα έργα τους ας μην χάνουν το κουράγιο τους και ας συνεχίσουν να δημιουργούν και να προσφέρουν με αγάπη.



Chrystalla Papadopoulou
4/1/2013 07:03:30 pm

Συμφωνώ μαζί σου Μαργαριτα μου. Και οι καιροί θ αλλαξουν, η τέχνη ποτέ δεν χάνει!

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn