Picture
The Leftovers

Την καινούργια της δουλειά με τίτλο «The leftovers» παρουσιάζει η Αγγέλω Ευαγγέλου στον πολυχώρο Αισχύλου 83 στην παλιά Λευκωσία από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Πρόκειται για μια έκθεση με έργα καθαρά πολιτικού χαρακτήρα που έρχονται να κρίνουν και να προβληματίσουν γύρω από τα πολιτικά δρώμενα αυτού του νησιού.

Χρησιμοποιώντας τα ψηφοδέλτια τα οποία αποσύρθηκαν λόγω της παράνομης ύπαρξης του λογότυπου της «Guinness World Records» σαν σύμβολο ενός από τους υποψηφίους, η Αγγέλω Ευαγγέλου δημιουργεί επιτοίχεια έργα αλλά και εγκαταστάσεις στον χώρο. Προσπαθεί να εκφράσει μέσα από τα έργα της την απογοήτευση αλλά και τον κορεσμό από τον καταιγισμό από υποσχέσεις, λόγια και ψεύτικα οράματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας για να προσελκύσουν νέους και να κρατήσουν παλιούς ψηφοφόρους.

Σήμερα μετά και την πληθώρα τον εξελίξεων που ακολούθησαν την 16η Μαρτίου η έκθεση μοιάζει ακόμη πιο επίκαιρη και καυστική. Περισσότερο και από την στιγμή που η καλλιτέχνης δημιουργούσε την πλειονότητα των έργων. Κοιτώντας τα έργα της έκθεσης της Αγγέλως Ευαγγέλου μοιάζει πια σαν να κοιτάζουμε τα ερείπια από τα όνειρα μιας κοινωνίας. Μοιάζει σαν να κοιτάμε τα ερείπια που έχουν απομείνει από την πίστη μας σε αξίες, όνειρα τα οποία έχουμε χάσει, θεσμούς στους οποίους είχαμε πιστέψει και ελπίδες που διαλύθηκαν.

Τα μηνύματα της Αγγέλως Ευαγγέλου είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Σε αυτά δεν χωρούν περιττές ερμηνείες η φιλοσοφίες. Αυτό που μας παρουσιάζει μέσα από τα έργα της η καλλιτέχνης, αυτό που σατιρίζει, αυτό για το οποίο θέλει να προβληματίσει τον θεατή είναι το θέατρο του παραλόγου το οποίο παρουσιάζεται στην προσπάθεια των πολιτικών να κερδίσουν ψήφους.  Δυστυχώς αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες μας έχει φανερώσει αυτό το γεγονός σε τέτοιο βαθμό που τα έργα της δεν προβληματίζουν μόνο αλλά αποτελούν μια επιβεβαίωση των ήδη υπαρχουσών σκέψεων και  προβληματισμών μας. Δυστυχώς ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές που διανύει το νησί υπάρχουν άτομα που συνεχίζουν μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία. Ευθύνες δεν φαίνεται να αναλαμβάνονται από κανένα και οι αντιδράσεις και οι λύσεις προτείνονται με γνώμονα την κοινή γνώμη και την προσπάθεια να κερδηθούν εντυπώσεις.

Κοιτάζοντας τα έργα της Αγγέλως Ευαγγέλου μπορούμε ίσως να χαμογελάσουμε αμυδρά, καθώς αναγνωρίζουμε μέσα σε αυτά την σκέψη μας. Μπορούμε ίσως να νιώσουμε και μια αίσθηση ικανοποίησης ότι δεν είμαστε μόνοι στους προβληματισμούς και την απογοήτευση μας. Μπορεί ακόμα και να αισθανθούμε μια ανακούφιση ότι αν και εφόσον επιτέλους κάποιοι από μας εκφράσουν αυτά που όλοι σκεφτόμαστε, μπορεί να αρχίσει επιτέλους μια αλλαγή στην νοοτροπία. 
 



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn