Picture
How many shades would an artist pack for holidays

Μια εναλλακτική προσέγγιση στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την τέχνη μας προτείνει ένα νέο πρότζεκτ που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στην παλιά Λευκωσία υπό τον τίτλο «How many shades would an artist pack for holidays». Το συγκεκριμένο πρότζεκτ διοργάνωσαν οι εικαστικοί Μαρία Τουμάζου και Μαρίνα Ξενοφώντος. Τελικό αποτέλεσμα είναι η έκθεση που παρουσιάζεται στους χώρους «Νεοτερισμοί Τουμάζου» και «Άλας» στην περιοχή Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία και έχει διάρκεια από τις 12/07 μέχρι τις 26/07. Οι δύο χώροι είναι παλιά καταστήματα της περιοχής που χρησιμοποιούνται τώρα σαν εκθεσιακοί χώροι. Για παράδειγμα στο κατάστημα Νεοτερισμοί Τουμάζου υπάρχουν ακόμα τα εμπορεύματα στο ισόγειο τα οποία διατίθενται προς πώληση ενώ προβολές καλλιτεχνικών βίντεο γίνονται στο μεσοπάτωμα.

 Στα πλαίσια του προζεκτ προσκάλεσαν οκτώ ξένους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία. Η συμμετοχή μπορούσε να γίνει με δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους. Οι καλλιτέχνες μπορούσαν να επιλέξουν να παραμείνουν δύο βδομάδες στο νησί και να δημιουργήσουν έργα ή μπορούσαν απλά να αποστείλουν έργα και να εκπροσωπηθούν δια μέσω τους στην έκθεση.

Κοιτάζοντας την έκθεση γενικά γίνεται φανερό ότι μερικά έργα κατορθώνουν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του θεατή περισσότερο από άλλα καθώς σε αυτά η πρόθεση του καλλιτέχνη είναι άμεσα κατανοητή. Ταυτόχρονα υπάρχουν έργα στα οποία η αναφορά στην Κύπρο είναι πιο άμεση και ευδιάκριτη ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα έργα θα μπορούσε να είχαν δημιουργηθεί με αναφορές σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ή κουλτούρα.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του όλου πρότζεκτ είναι περισσότερο η ιδέα που διαπραγματεύεται. Με την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο χώρο έργων από καλλιτέχνες που παρέμειναν στην Κύπρο και δημιούργησαν έργα και καλλιτέχνες που απλά απέστειλαν την δουλειά τους από το εξωτερικό μπορεί να γίνει η σύγκριση των δύο αποτελεσμάτων. Ουσιαστικά αυτή η έκθεση θέτει ένα ερώτημα: μπορεί ένας καλλιτέχνης μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως είναι οι δύο  βδομάδες, να βιώσει και να αφομοιώσει το περιβάλλον της χώρας ή πόλης που επισκέπτεται ώστε να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης; Ένα έργο που να μην λειτουργεί επιφανειακά αλλά να έχει μια πιο βαθιά ανάλυση των γνωρισμάτων ή προβληματισμών που σχετίζονται με την χώρα αυτή. Ακόμη γενικότερα πιο το νόημα των residencies (προγράμματα στα οποία οι καλλιτέχνες παραμένουν σε μια χώρα για ένα χρονικό διάστημα όπου τους παρέχονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις για να πράξουν έργο);

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από την πλευρά των δύο εικαστικών Μαρίας Τουμάζου και Μαρίνας Ξενοφώντος. Είναι σημαντικό νέοι καλλιτέχνες να βρίσκουν τρόπους να δραστηριοποιούνται , να δημιουργούν και να πειραματίζονται και πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια. Έρχονται έτσι νέες φρέσκες ιδέες και δημιουργούνται αφορμές για διάλογο και προβληματισμό.



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn