Ας διαβάσουμε.

Κοιτάζοντας τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ που ασχολούνται με τα «έντυπα», τόσο σαν αντικείμενο όσο και σαν έναυσμα για θεωρητικό προβληματισμό. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η παρουσίαση περιοδικών «Mag Dossier #1» στο πολυχώρο «Φυτώριο» του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών και η περιοδεύουσα βιβλιοθήκη «Bidoun Library» στο καινούργιο εικαστικό πολυχώρο «Point Centre for Contemporary Art». Και οι δύο παρέχουν την δυνατότητα στον θεατή να φυλλομετρήσει ή ακόμη και να διαβάσει ένα από τα έντυπα που υπάρχουν στον χώρο. Φυσικά η ομοιότητα των δύο αυτών εκθέσεων είνα καθαρά επιφανειακή και περιορίζεται στο πιο πάνω στοιχείο. Ας τις δούμε όμως πιο αναλυτικά.


Η έκθεση «Mag Dossier #1» είναι μια πρωτοβουλία του Peter Eramian, καλλιτέχνη και εκδότη περιοδικών «Cyprus Dossier» «Shopping Hour». Η αγάπη του για τα περιοδικά και η ενασχόληση του με τις εκδόσεις τον οδήγησε στην δημιουργία μιας πλούσιας συλλογής περιοδικών και τελικά στην τωρινή παρουσίαση. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκθεση επιλέγοντας τόσο τα έντυπα που θα παρουσιαστούν όσο και τον τρόπο παρουσίασης τους. Πρόκειται για εναλλακτικούς εκδοτικούς οίκους και περιοδικά κυρίως με κοινωνικοπολιτική θεματική αλλά και περιοδικά τέχνης και δημιουργικότητας. Ανοίγοντας την συλλογή του σε εμάς, ο καλλιτέχνης πετυχαίνει δύο πράγματα. Αρχικά προσφέρει στο κοινό την δυνατότητα να διαβάσει συγκεκριμένα περιοδικά που δεν κυκλοφορούν στην Κυπριακή Αγορά και είναι δυσεύρετα. Ταυτόχρονα παρουσιάζοντας περιοδικά σε παρόμοιο ύφος με τις δικές του εκδόσεις, μπορεί να δημιουργεί και να ανοίγεται σε κοινό που προηγουμένως αγνοούσε την ύπαρξη του. Όποιοι και να είναι οι λόγοι όμως για τους λάτρεις της ανάγνωσης και των περιοδικών μια βόλτα από την έκθεση αξίζει τον κόπο, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.


Σε ένα διαφορετικό ύφος κινείται το project «Bidoun Library». Πρόκειται για μια περιοδεύουσα βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από του εκδότες του περιοδικού «Bidoun» το 2009. Πρόκειται για μια συλλογή από βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα που συσχετίζονται με κάποιο τρόπο με την Μέση-Ανατολή. Σύμφωνα με τους ιδρυτές ο όρος Μέση Ανατολή εφευρέθηκε από τους Δυτικούς την δεκαετία του 90. Σαν όρος χρησιμοποιείται περισσότερο σε θεωρητικό επίπεδο όχι τόσο σαν γεωγραφική τοποθεσία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στόχο έχει να προβληματίσει γύρω από τις ιδέες, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα σχετικά με το τι είναι η «Μέση Ανατολή» και οι άνθρωποι της. Ο θεατής μέσα από την έκθεση μοιάζει να βρίσκεται μπροστά σε ένα καθρέφτη στον οποίο αντανακλούνται πίσω οι προκαταλήψεις του καλώντας τον να τις αναγνωρίσει και ίσως έτσι να τις εξορκίσει. Ακόμα μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, για όσους δεν φοβούνται την διαδικασία της αυτοκριτική. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.


Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn