Picture
Υπέροχοι Ταξιδιώτες του Φώτου Δημητρίου

Την καινούργια δουλειά του γλύπτη Φώτου Δημητρίου παρουσίασε η γκαλερί Αποκάλυψη  από τις 27 μέχρι τις 30 Απριλίου. Σε αυτή την ενότητα της δουλειάς τους όπως και στην προηγούμενη ενότητα ο καλλιτέχνης ασχολείται κυρίως με την τέχνη της κεραμικής. Δημιουργεί έργα από πηλό στα οποία ενσωματώνει και άλλα υλικά όπως το γυαλί, την πέτρα και σε ορισμένες περιπτώσεις το ξύλο.  Στην δουλειά του φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η φύση. Ο καλλιτέχνης επιλέγει να μην προσθέτει οποιοδήποτε τεχνητά έντονο χρώμα στα έργα του. Στα περισσότερα έργα κρατά το φυσικό χρώμα του υλικού ενώ όταν υπάρχει η προσθήκη χρώματος είναι σε πολύ απαλές, παστέλ αποχρώσεις. Κοιτάζωντας τα έργα που παρουσιάζονται στην φετινή έκθεση γίνεται φανερό σε ένα επισκέπτη ότι παρουσιάζονται και έργα τα οποία υπήρχαν και στην προηγούμενη έκθεση που έγινε πριν 3 χρόνια.

Η νέα σειρά έργων Οι «υπέροχοι ταξιδιώτες»  είναι ουσιαστικά τα έργα που παρουσιάζονται στο ισόγειο της γκαλερί. Σε αυτή την ενότητα βρίσκουμε έργα μικρότερης κλίμακας, στα οποία κυριαρχεί το στοιχείο του ρεαλισμού. Στα συγκεκριμένα έργα κυριαρχούν οι φιγούρες καθώς κύριοι πρωταγωνιστές του είναι άνθρωποι οι οποίοι συχνά μοιάζουν να ακροβατούν πάνως σε συμπλέγματα με ομπρέλες, καρέκλες, τροχούς και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η επιτηδευμένη απουσία της όποιας λεπτομέρειας στα πρόσωπα και τα σώματα των φιγούρων δεν δίνει ταυτότητα στις φιγούρες αλλά αφήνει τον θεατή να τις ταυτίσει με τον οποιοδήποτε άνθρωπο. Στην πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος είναι ένας υπέροχος ταξιδιώτης της ζωής μέσα στην οποία γεμίζει εμπειρίες, εικόνες και γνώσεις.

Στον υπόγειο χώρο της γκαλερί παρουσιάζεται μια σειρά που είχε παρουσιαστεί και παλαιότερα. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την φαντασία του για να δημιουργήσει πλάσματα μυθικά, φιλικά τερατάκια. Παραμορφώνει τις φιγούρες του προσθέτοντας τους υπερμεγέθη μέρη. Το αποτέλεσμα είναι, ανθρωπόμορφα πουλιά,  ψάρια, αλλόκοτα τέρατα, γιγαντιαίοι σκαντζόχοιροι, χρωματιστοί αχινοί με αγκάθια από γυαλί, τεράστιες μέλισσες. Τα πλάσματα αυτά δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν το χαμόγελο στον θεατή που τα βλέπει. Η επιτηδευμένη ασκήμια τους, τα καθιστά χαριτωμένα και συμπαθή.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται και μια άλλη ενότητα από έργα δείγματα της οποίας έχουμε δει και σε παλαιότερη δουλειά του καλλιτέχνη αλλά σε άλλη μορφή. Πρόκειται για γλυπτά φτιαγμένα από απλό σύρμα όπως αυτό που χρησιμοποιείται στις οικοδομικές εργασίες. Με αυτό το υλικό ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από μεγάλα ποδήλατα τα οποία αιωρούνται από την οροφή. Τα έργα αυτά προκαλούν άμεσα το ενδιαφέρον, κυριώς επειδή πρόκειται για ένα υλικό τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα που χρησιμοποιεί ο γλύπτης. Πρόκειται για ένα υλικό, αέρινο και ανάλφρο. Τα κρεμασμένα αυτά ποδήλατα δημιουργούν μια ανάταση στον θεατή. Η διαφάνεια του υλικού δημιουργεί το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς και ημιδιαφάνεια, το στοιχείο του βλέπω και δεν βλέπω. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της δουλειάς του καλλιτέχνη είναι ένα κομμάτι που αξίζει να διερευνήσει και να πειραματιστεί περισσότερο.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn