Picture
«Άτραπος» - Ατομική Έκθεση της Μικέλλας Ψαρά

Την ατομική έκθεση της Μικέλλας Ψαρά παρουσίαζει η γκαλερί Αργώ στην Λευκωσία από τις 27 Μαρτίου μέχρι και τις 13 Απριλίου 2013. Πρόκειται για μια σειρά από έργα που δημιουργήθηκαν έχοντας σαν κοινό παρονομαστή την χρήση του κεριού. Στην πραγματικότητα το κερί είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνης για να δημιουργήσει τα έργα αυτής της σειράς. Τα έργα που δημιουργούνται χρησιμοποιόντας το κερί είναι τρισδιάστατα αλλά και επιτοίχεια. Στην περίπτωση τον τρισδιάστατων έργων πρόκειται για μικρές φιγούρες μέσα στις οποίες υπάρχουν έγκλειστα διάφορα μικρά αντικέιμενα. Στην περίπτωση των επιτοίχειων έργων η καλλιτέχνης λιώνει το κερί και μετά το απλώνει πάνω στο χαρτί καθοδηγόντας το ώστε να πάρει το σχήμα που η ίδια επιθυμεί. Ταυτόχρονα μέσα στον κερί εγκλείει και κάποιο αντικείμενο κυρίως παραμάνες. Τα σχήματα που δημιουργούνται θυμίζουν ως επί το πλείστον εξαϋλωμένες ανθρωπόμορφες φιγούρες. Σαν γενικό σύνολο ο θεατής δεν μπορεί παρά να προσέξει την ικανότητα της εικαστικού να δημιουργήσει μέσα από μια απλή διαδικασία και μέσα από μια λιτή αισθητική μια ενδιαφέρουσα έκθεση. Τα έργα της Μικέλλας Ψαρά, εύθραυστα και ευαίσθητα κατορθώνουν μέσα από την απλότητα τους να μεταδώσουν μια αίσθηση του πνευματικού, μεταφυσικού στοιχείου.



Φυσικά η πιο πάνω αίσθηση ίσως να γίνεται εμφανής μόνο σε εμάς, άτομα που έχουν κοινή παράδοση και θρησκευτικά βιώματα με την εικαστικό. Κοιτώντας την έκθεση γίνεται εμφανές ότι η καλλιτέχνης έχει σαν πηγή έμπνευσης μια παράδοση του ορθόδοξου χριστιανισμού, αυτή του τάματος. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση άνθρωποι με προβλήματα κυρίως υγείας τάζουν στον Άγιο την δημιουργία ενός κέρινου ομοιώματος, ή του εαυτού τους ή του μέλους του σώματος που ασθενεί με την προϋπόθεση ότι θα θεραπευτούν. Πρόκειται για μια ιερή διαδικασία που υποδηλώνει την πίστη των ανθρώπων στο Θείο και σε μια ανώτερη δύναμη και τονίζει την ανθρώπινη ανάγκη να πιστεύει στην διαδικασία του θαύματος. Ταυτόχρονα η τελετουργία αυτή είναι αποκαλυπτική σχετικά με την ευρύτερη φύση του ανθρώπου αλλά και την προσκόλληση του στον υλικό κόσμο ακόμα και όταν πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία. Ο άνθρωπος μοιάζει να πιστεύει ότι για οτιδήποτε του δοθεί πρέπει να πληρώσει αντίτιμο αλλά φυσικά και το αντίστροφο. Ακόμα και αν αυτό πρόκειται για κάτι τόσο παράλογο όπως ένα υλικό αγαθό το οποίο προσφέρεται στο Πνεύμα. Η έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς είναι τόσο μα τόσο απομακρυσμένη από την ανθρώπινη φύση παρόλο που ακούγεται και χρησιμοποιείται απίστευτα ωραιοποιώντας πράξεις και σκοπιμότητες.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn