Picture
Τα Παιδιά Παίζει στην γκαλερί Αργώ

Είναι πλέον παράδοση την περίοδο των γιορτών οι γκαλερί να παρουσιάζουν ομαδικές εκθέσεις δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να βρει πρωτότυπα δώρα για φίλους και γνωστούς. Η γκαλερί Αργώ έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα στοιχείο που ταιριάζει στην γιορτινή διάθεση παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο τα «Παιδία Παίζει». Μια ομαδική έκθεση που έχει σαν εναρκτήριο σημείο έμπνευσης το παιχνίδι, σε απόλυτη αρμονία με το κλίμα των ημερών που βάζει τα παιδιά και το παιχνίδι σε πρώτη γραμμή. Η γκαλερί Αργώ παρουσιάζει μια έκθεση που καλεί τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τους θεατές να γίνουν ξανά παιδιά και να ανακαλύψουν την χαρά του παιχνιδιού. Στην έκθεση συμμετέχουν δεκαέξι καλλιτέχνες οι : Tomblin Andreas, Αγαθού Σπύρος, Γεωργίου Βαρβάρα, Ζεβλάρης Χάρης, Ζερβού Μαρίνα, Κουδουνά Μαρία, Λοιζίδου Μαρία, Νικοδήμου Ελένη, Πιερή Ελίζα, Σαββίδου Κάτια, Σοφοκλέους Ελίνα, Στεφάνου Κωνσταντίνος, Τζιαρρής Αντώνης, Τζιρκαλλή Έλενα, Χρήστου Δέσποινα, Χρυσάφη Μαρία.

Ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει τον δικό του τρόπο για να εκφραστεί σε σχέση με το παιχνίδι. Για ορισμένους καλλιτέχνες ο τίτλος της έκθεσης μεταφράζεται σε δημιουργία έργων που να απεικονίζουν εικόνες από παιχνίδια ή από άτομα που παίζουν. Για άλλους μεταφράζεται στην παιχνιδιάρικη διάθεση με την οποία μπαίνουν στην διαδικασία της δημιουργίας. Αφήνοντας πίσω τα πρέπει και τα καθορισμένα απολαμβάνουν την δημιουργική διαδικασία και την μετατρέπουν σε παιχνίδι. Σε άλλες περιπτώσεις οι δημιουργοί επιλέγουν να εμπλακεί και ο θεατής στην δημιουργία του έργου. Δηλαδή βλέπουμε να επιλέγουν μια πιο διαδραστική οδό, δημιουργώντας ένα παιχνίδι με το οποίο καλείται ο θεατής να παίξει, να μεταποιήσει και να δημιουργήσει και ο ίδιος. Για παράδειγμα η Μαρίνα Ζερβού επιτρέπει στους θεατές να αγοράσουν και να δημιουργήσουν την δική τους μαριονέττα με βάση σχεδίου της ίδιας, δηλαδή να δημιουργήσουν παίζοντας. Ένα παιχνίδι/έργο τέχνης.

Μια περιδιάβαση στην έκθεση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ευχάριστη τόσο για τα παιδιά αλλά ιδιαίτερα για τους ενήλικες. Διότι ακόμα και αν δεν παρασυρθείς και να παίξεις με κάποιο από τα έργα τέχνης/ παιχνίδια είναι δύσκολο να μην θυμηθείς την παιδική σου ηλικία και μαζί της την ξεγνοιασιά και την χαρά του παιχνιδιού. Ας παίξουμε λοιπόν, έστω για λίγο.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn