Picture
Εξυγίανση Λογικής

Ο «Πολυχώρος Αποθήκες» στην Λάρνακα παρουσιάζει την πρώτη ατομική εκθεση του εικαστικού Νικόλα Αντωνίου από το Σάββατο 18 Μαϊου μέχρι και τις 25 Μαϊου. Ο καλλιτέχνης εκθέτει μια σειρά από ζωγραφικά έργα υπό τον τίτλο «Εξυγίανση Λογικής».

Ο Νικόλας Αντωνίου παρόλο το νεαρό της ηλικίας του φαίνεται να έχει βρει την προσωπική του γραφή και τα έργα του χαρκτηρίζονται από μια κοινή αισθητική. Τα έργα του είναι ρεαλιστικά αλλά τόσο τα πρόσωπα, οι φιγούρες αλλά και τα αντικείμενα μοιάζουν να έχουν παραμορφωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παραμόρωση οφείλεται αποκλειστικά σε μια υπερβολή της προοπτικής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η υπερβολή οφείλεται σε υπερμεγέθη ανάπτυξη ορισμένων μερών/μελών του σώματος. Αυτή η επικέντρωση του σε ορισμένα σημεία του σώματος μόνο γίνεται πιο έντονη καθώς ο καλλιτέχνης επιλέγει να κρατήσει κάποια σημεία του έργου σαν απλό σχέδιο ενώ τα υπόλοιπα να τα επεξεργαστεί ζωγραφικά με χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς αντίθετα από αυτό που θα περιμέναμε τα σημεία που είναι ζωγραφισμένα δεν υπερτερούν σε σχέση με τα σημεία που είναι σχεδιασμένα. Αντίθετα τα δύο αυτά διαφορετικά είδη δημιουργούν ένα οργανικά δεμένο σύνολο μέσα σε κάθε ζωγραφικό έργο. Αυτό που σε κερδίζει στα έργα του Νικόλα είναι το ότι έχει κατορθώσει να βρέι την ισορροποία μεταξύ του αλλόκοτου και του φυσιολογικού. Έτσι τα έργα ιντρικάρουν τον θεατή ακριβώς επειδή είναι παράξενα χωρίς όμως να γίνονται αποκρουστικά.

Κοιτάζοντας το γενικό σύνολο της δουλειάς του πιστεύω ότι περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα ανθρωποκεντρικά έργα του και ιδιαίτερα οι προσωπογραφίες του.  Σε αυτές γινόματε μάρτυρες μια αισθητικής που παραπέμπει στην σειρά από προσωπογραφίες φίλων του καλλιτέχνη Francis Bacon την δεκαετία του 1960. Ο Bacon είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα ωμά και σκληρά έργα του μέσα από τα οποία αντικατοπτρίζονται τα ηθικά διλείματα και η κρίση αξιών του ανθρώπου του 20ου αιώνα. Οι ομοιότητες στα έργα του Νικόλα Αντωνίου με τον Francis Bacon  πιστεύω οφείλονται στον ιδιότυπο τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την ανθρώπινη μορφή και στον τρόπο με τον οποίο κατορθώνουν να μεταδόσουν τα αρνητικά συναισθημάτα, όπως ο θυμός, η φρίκη και η απομόνωση.  Στις προσωπογραφίες του ο Νικόλας Αντωνίου κατορθώνει να αποτυπώσει την αγωνία του σημερινού ανθρώπου σίγουρα όχι με την ένταση των έργων του Bacon  αλλά με ένα δικό του τρόπο γραφής.

Η πρώτη ατομική του Νικόλα Αντωνίου φανερώνει ένα πολλά υποσχόμενο σύγχρονο νέο καλλιτέχνη. Η αγάπη και το πάθος του για την τέχνη και την δημιουργία διαγράφεται ξεκάθαρα μέσα από τα έργα του και ελπίζω να συνεχίσει να δημιουργεί και να εξελίσσεται.  




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn