Picture
Καινούργια Σχέδια στην “IsNot Gallery”

Με τον τίτλο «Έχεις καινούργια σχέδια;» ο πολυχώρος “IsNot Gallery” παρουσιάζει καινούργια ομαδικά έκθεση που θα έχει διάρκεια από τις 28 Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2013. Την έκθεση επιμελείται ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης και συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες  που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Κύπρο. Παρουσιάζονται έργα 12 καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς και 23 νέων και πολύ νέων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν οι Σταύρος Αντωνόπουλος, Zurap Gulishvili, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Κατερίκα Ζαφειροπούλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Μελίτα Κούτα, Γιάννης Κουτρούλης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Νικόλας Μπλιατάκας, Ζάφος Ξαγοράκης, Γιώργος Τσακίρης, Έλλη Χρυσίδου
Νικόλας Αντωνίου, Κυριακή Γόνη, Χρήστος Δημητριάδης, Δημήτρης Εφέογλου, Αχιλλέας Ζάζος, Μαρία Θεοδωσίου, Γιάννης Κοφτερός,Χρήστος Κυριτόπουλος, Κωσταντίνος Μανιάτης,Γεώγιας Μεριάνος, Γιώργος Παναγιωτάρας, Σοφία Παπακώστα, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Παρασκευή Προσμίτη, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Χρήστος Σκούρτης, Χριστίνα Τζάνη, Λεόντιος Τουμπούρης, Γαβριήλ Φτελκόπουλος,Λία Χατζηγεωργίου, Μάγδα Χριστοπούλου, Camille Vacher.

O Τζόρτζιο Βαζάρι, ένας διάσημος Ζωγράφος της Αναγέννησης αναφέρει, "Το Σχέδιο ... είναι η απαραίτητη αρχή των πάντων [στην τέχνη], χωρίς αυτό, δεν έχεις τίποτα.". Την εποχή της Αναγέννησης, τα σχέδια θεωρούνταν μελέτες για τα τελικά ζωγραφικά έργα τέχνης. Το σχέδιο διευκολύνει την δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη δίνοντας του την δυνατότητα με ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο να δώσει μορφή στις σκέψεις και την έμπνευσή του.Τα σχέδια του Ραφαήλ, Ντα Βίντσι και Μιχαήλ-Άγγελου που θαυμάζουμε σήμερα στα μουσείου την εποχή που είχαν δημιουργηθεί θεωρούνταν προκαταρκτικές μελέτες για το τελικό έργο τέχνης και δεν προορίζονταν για δημόσια θέαση. Σήμερα πλέον τα θεωρούμε ως έργα τέχνης ακριβώς όπως ένα πίνακα ζωγραφικής. Συχνά τα σχέδια έχουν μια φρεσκάδα και ενέργεια που απουσιάζει από το τελικό έργο καθώς έχουν δημιουργηθεί την στιγμή της έμπνευσης του καλλιτέχνη όπου απόλυτα ελεύθερα μπορούσε να εκφράσει τις ιδέες του και τις σκέψεις του. 

Μέχρι και τον 19ο αιώνα αυτός ήταν ο ρόλος του σχεδίου. Στην σύγχρονη τέχνη όμως το σχέδιο δεν είναι απλά ένα μέσο για ένα τέλος, δεν είναι μόνο η απαρχή των πάντων στην τέχνη, αν και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αξίας τους. Πέρα από την λειτουργική του χρήση από τους καλλιτέχνες σαν τρόπος να αποκρυσταλλώσουν τις ιδέες τους ή σαν προσχέδιο για ένα έργο τέχνης ή γλυπτό μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα σαν μέσο προσωπικής έκφρασης.

Στην έκθεση στην IsNot Gallery έχουμε την δυνατότητα να δούμε σχέδια που εκπληρώνουν μια ποικιλία από ρόλους. Ορισμένα λειτουργούν ξεκάθαρα σαν αυτόνομα έργα τέχνης ενώ άλλα φαίνεται να είναι προσχέδια μελέτες. Παρόλα αυτά το κάθε ένα έχει την δική του αισθητική αξία. Πρόκειται για μια πολύ καλή έκθεση βασισμένη σε μια απλή αλλά πρωτοποριακή ιδέα όπως αυτές που μας έχει συνηθίσει η IsNot Gallery.



Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn