Picture
Οι γυναίκες του Ντίνου Μιχαηλίδη

Μια διαφορετική έκθεση παρουσιάζει η γκαλερί Γκλόρια από το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2013. Πρόκειται για την έκθεση κεραμικής του Ντίνου Μιχαηλίδη με τίτλο «Γυναίκες».

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης η θεματική του καλλιτέχνη είναι οι γυναίκες. Πρόκειται για ένα θέμα που χαρακτηρίζει την δουλειά του καλλιτέχνη και στο παρελθόν. Οι γυναίκες του Ντίνου Μιχαηλίδη είναι έντονα ερωτικές. Ο καλλιτέχνης τονίζει ιδιαίτερα την θηλυκότητα τους δημιουργώντας φιγούρες με υπερμεγέθη στήθη και έντονα οπίσθια. Με μια καρτουνιστική διάθεση τονίζει τα χαρακτηριστικά που συνδέονται αποκλειστικά με τις γυναίκες. Ο καλλιτέχνης δεν παραμένει μόνο στην δημιουργία της φόρμας των φιγούρων αλλά τις ζωγραφίζει κιόλας. Κάθε φιγούρα έχει ζωγραφισμένα τα ρούχα και τα αξεσουάρ της. Τα πιο πάνω στοιχεία  χαρακτηρίζονται  από μια ιδιαίτερη σημασία στην λεπτομέρια, για παράδειγμα στα ρούχα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα κουμπιά, την δαντέλα, το μοτίβο, ενώ όλες οι γυναίκες φορούν έντονα κοσμήματα, κολιέ βραχίολια, σκουλαρίκια, ακόμη και δαχτυλίδια. Αυτό φανερώνει και την καλή γνώση της τεχνικής από τον καλλιτέχνη.

Οι γυναίκες του Ντίνου Μιχαηλίδη είναι προκλητικές με την απόλυτη σημασία της λέξης. Έχουν έντονα βαμμένα μάτια και νύχια, φορούν προκλητικά ρούχα που καλύπτουν (αν καλύπτουν) ελάχιστα και έχουν προκλητικές στάσεις.  Παρόλα αυτά όμως η τέχνη του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χυδαία. Ο θεατής δεν νιώθει αμηχανία μπροστά στα έργα του Ντίνου Μιχαηλίδη, το αντίθετο θα έλεγα. Τα έργα του προκαλούν το χαμόγελο πιθανώς και το γέλιο του θεατή. Αυτό οφείλεται στην χιουμοριστική, σαρκαστική διάθεση του ίδιου του καλλιτέχνη που αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα των έργων του.

Κοιτάζοντας τα γλυπτά του Νίνου Μιχαηλίδη, αντιλαμβανόμαστε ότι η τόση σημασία στην λεπτομέρεια που έχει δώσει θα μπορούσε να μας φτάσει στο σημείο να τα χαρακτηρίσουμε κιτς. Ακόμη και αυτό το σημείο όμως, δεν είναι αρνητικό καθώς ο καλλιτέχνης κατορθώνει να δημιουργήσει το ενδιαφέρον του θεατή που αυθόρμητα μπαίνει στην διαδικασία να παρατηρήσει με προσοχή το έργο εντοπίζοντας τα διάφορα χαρακτηριστικά τους, τις λεπτομέριες πάνω στα ρούχα τους, τα αξεσουάρ τους. Η κάθε γυναίκα έχει διαφορετική έκφραση στο πρόσωπο. Ο καλλιτέχνης κατορθώνει να αποδώσει τις διαφορετικές συναισθηματικές/νοητικές καταστσεις και πάλι με μια καρτουνιστική διάθεση.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση, ένα ανάλφρο διάλειμμα από την σοβαρότητα και το βάρος που κουβαλούν πολλές σύγχρονες εκθέσεις.




Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Μαργαρίτα Παρασκευαϊδου
    κριτικός τέχνης

    Επιστρέφοντας στην Κύπρο με το τέλος των σπουδών μου με ένα πτυχίο Καλών Τεχνών και είνα μεταπτυχιακό στην Κριτική Τέχνης έψαχνα τρόπους να δραστηριοποιηθώ. Συνειδητοποιώντας ότι τα ΜΜΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων απλά ανακύκλωναν τα δελτία τύπου που έστελναν οι γκαλερί και οι καλλιτέχνες αποφάσισα να επισκέπτομαι τις εκθέσεις και  να γράφω για την προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις και να την στέλνω στον τύπο. Σταδιακά αυτή η απασχόληση εξελιχθήκε σε εβδομαδίαια στήλη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο σχετικά με τα εικαστικά την οποία και διατηρώ από το 2007. Μέσα από αυτή την σελίδα στόχος μου είναι να αναδημοσιεύω τα άρθρα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    Archives

    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012

    View my profile on LinkedIn